Fri debatt i Dagen

Det skal ikke drives noen slags forkynnelse for islam, blir det presisert i Dagens lederartikkel.

Det har kom­met en­kel­te re­ak­sjo­ner på at skri­ben­ten Shoaib Sul­tan skal få skri­ve i Dagen fem-seks gan­ger i året i spal­ten «Fri­spark».

Flere inn­sen­de­re mener at Sul­tan ikke bør få an­led­ning til å skri­ve i denne spal­ten fordi han er mus­lim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kan ha opp­stått noen mis­for­stå­el­ser i denne saken, som vi vil prøve å rydde opp i. For det førs­te er det vik­tig å ha klart for seg hva slags spal­te «Fri­spark» er. Og hva den ikke er.

Denne spal­ten, som vi har hatt i lør­dags­avi­sen siden mai 2007, er ikke noen opp­byg­gel­ses­spal­te. «Fri­spark» er en de­batt­spal­te, et forum for me­nings­bryt­ning, der ulike stem­mer med ulike ut­gangs­punkt kom­mer til orde.

Det er hel­ler ikke en spal­te der de som skri­ver nød­ven­dig­vis må stå for Da­gens syn. Også under tid­li­ge­re sjef­re­dak­tør skrev det per­soner i «Fri­spark»-spal­ten som stod fjernt både fra Da­gens re­li­giø­se stå­sted og vårt verdi­grunn­lag for øvrig.

Noen av de som har hen­vendt seg i saken an­led­ning rea­ge­rer på at vi an­gi­ve­lig «gir en mus­lim en ta­lar­stol til å for­kyn­ne». Men det er en feil­slut­ning. Shoaib Sul­tan skal jo ikke drive noen slags form for for­kyn­nel­se av islam. Det er ikke det han skal skri­ve om i denne spal­ten.

Sul­tan er en in­ter­es­sant sam­funns­de­bat­tant på en rekke om­rå­der. Ikke minst når det gjel­der ar­bei­det med anti-ra­sis­me, som er det han job­ber med til dag­lig. Han er en av få i det islams­ke miljø som har hatt mot til å gå of­fent­lig ut mot det jøde­ha­tet som fin­nes i mange mus­lims­ke me­nig­he­ter.

Han har talt sine egne midt imot i dette spørs­må­let. Det for­tje­ner han hon­nør for og dette er nok et ek­sem­pel på en sak som vi tror våre le­se­re gjer­ne vil høre mer om. Fra Shoaib Sul­tan.

Flere av de som har skre­vet til oss i sa­kens an­led­ning har gitt ut­trykk for at de mener det er helt i orden at en mus­lim skri­ver på de­batt­plass i avi­sen. Og det er jo ak­ku­rat det Sul­tan skal gjøre. Hans inn­legg er inn­legg til de­batt og ikke noe annet. Og det han skri­ver i «Fri­spark» kan selv­føl­ge­lig imø­te­gås av andre inn­legg og på le­der­plass i avi­sen, der­som det skul­le være nød­ven­dig.

Når det gjel­der de­batt, står Dagen i en stolt tra­di­sjon. En­kel­te av Sul­tan-kri­ti­ker­ne har nevnt Art­hur Berg og ment at en slik per­son ga­ran­tert ikke hadde fått skre­vet i avi­sen i hans re­dak­tør­tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når man sier slikt, står man i fare for å glem­me hvor høyt Berg og andre av avi­sens tid­li­ge­re re­dak­tø­rer har satt den frie de­bat­ten. Den skul­le være Da­gens adels­mer­ke, mente Art­hur Berg. Og han satte sin ære i å in­vi­te­re folk han var uenig med skri­ve til å skri­ve i avi­sen.

Det er et pro­blem at verdi­kon­ser­va­ti­ve og krist­ne stem­mer ikke i stor nok grad slip­per til i de store medie­ne. Me­nin­ger som ikke var po­li­tisk kor­rek­te i de tone­an­gi­ven­de medie­ne ble re­di­gert bort. Inn­legg hav­net i søp­pel­kas­sen. Slik var det på Art­hur Bergs tid. Og slik er det fort­satt i dag.

Men Bergs svar på dette pro­ble­met var ikke å lukke Da­gens spal­ter for an­ner­le­des ten­ken­de. Han øns­ket i stede å vise på en prak­tisk måte hvor­dan me­nings­bryt­nin­gen bør finne sted i et demo­kra­tisk sam­funn. Gjen­nom å tørre å gi spalte­plass også til dem man er ueni­ge med.

Det er en stolt tra­di­sjon som vi gjer­ne vil vi­dere­føre.

Les også
Dagens muslimske «Frispark»Dette debattinnlegget er signert av:Shoaib Mohammed Sultan
Les også
Håper han kan bygge en bro av forståelseShoaib Mohammed Sultan
Les også
Et nattverdbilde til besværShoaib Mohammed Sultan
Les også
Muslimer i DagenVebjørn Selbekk