Pilegrimer møter stengte kirkedører

Pilegrimer på vei til Nidaros må sørge for å komme i kirkens åpningstid, hvis ikke er domen stengt - som de fleste andre kirker i Norge om sommeren.

Tallet på pilegrimsvandrere i Norge er sterkt økende, men antallet åpne kirker har ikke vokst tilsvarende.

Utenom de ordinære gudstjenestene er det bare mulig å besøke 133 av Norges over 1.600 kirker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en stor ned­tur for pi­le­gri­mer som når fram til Ni­daros­do­men, og opp­le­ver at kir­ken ikke er åpen. Mange har gått langt for å komme hit, og så møter de en stengt dør, sier ko­or­di­na­tor May Romund­stad ved Ni­dar­os Pi­le­grims­gård til Dagen.

Hun leg­ger til at per i dag er det bare Vår Frue kirke som er døgn­åpen i Trond­heim.

133 kir­ker er re­gist­rert

Så langt er det bare re­gist­rert 133 åpne kir­ker i data­ba­sen over de 1.623 guds­hu­se­ne til Den nors­ke kirke. Dette ut­gjør bare åtte pro­sent av samt­li­ge kir­ker. Blant bispe­døm­me­ne er det flest i Hamar med 24 åpne kir­ker, mens det bare er tre i Borg. Men det skal være flere som ikke er re­gist­rert.

- Mange pi­le­gri­mer opp­le­ver det som et savn at det er så få åpne kir­ker rundt i lan­det. Ut­ford­rin­gen er å holde kir­ke­ne åpne uten­om guds­tje­nes­te­ne. Dette har med be­man­ning å gjøre, for det må være per­so­nell til stede når kir­ke­ne er åpne. Dess­uten kan pi­le­gri­mer komme til alle døg­nets tider, sier May Romund­stad.

Stor ut­ford­ring

Ca­th­ri­ne Lil­lo-Sten­berg er pro­sjekt­le­der for kirke­søk-nett­si­de­ne som også har en over­sikt over hvil­ke kir­ker som er åpne i de ulike bispe­døm­me­ne. Dette ar­bei­det ledes av Kir­ke­lig ar­beids­gi­ver- og in­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjon (KA). Hun be­kref­ter at det så langt bare er re­gist­rert 133 åpne kir­ker.

- Det kan bli flere etter hvert, og i fjor som­mer var vi oppe i 150 åpne kir­ker. Det er de lo­ka­le kir­ke­ne som selv leg­ger inn in­for­ma­sjon hvis kir­ke­ne er åpne, for­tel­ler Lil­lo-Sten­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun leg­ger til at det er ikke tvil om at det er en stor ut­ford­ring å få or­ga­ni­sert åpne kir­ker, for det trengs en god del fri­vil­li­ge til denne opp­ga­ven.

Men i noen at de sen­tra­le kir­ke­ne er det åpent, og det er også an­sat­te egne guid­er til å vise rundt pi­le­gri­mer og tu­ris­ter, sier Ca­th­ri­ne Lil­lo-Sten­berg.

Flere pi­le­gri­mer

An­tall pi­le­gri­mer i Norge har økt sterkt de siste årene, og dette gjel­der ikke minst gjen­nom Gud­brands­da­len, der pi­le­grims­le­den går til Ni­dar­os.

- Vi hadde en vekst på 60 pro­sent i 2011, og øk­nin­gen i fjor var på 25 pro­sent. Det teg­ner til å bli en bra se­song også i år, og vi har al­le­re­de hatt en del pi­le­gri­mer innom, for­tel­ler Per Gun­nar Ha­ge­li­en til Dagen.

Han er pi­le­grims­guide gjen­nom Gud­brands­da­len, og dek­ker et om­rå­de fra Ving­rom til Dovre på om­kring 170 kilo­me­ter.

Ha­ge­li­en leg­ger ikke skjul på at han går mange mil i løpet av en se­song sam­men med pi­le­gri­me­ne.

- Hvor­for er det så mange pi­le­gri­mer i vår tid?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En av grun­ne­ne er den store opp­merk­som­he­ten som kul­tur og kirke har fått i da­gens sam­funn. Dess­uten er pi­le­grims­vand­ring en opp­le­vel­se av ro og re­flek­sjon borte fra den stres­sen­de hver­da­gen. Det er ikke tvil om at gå-sak­te tu­ris­men har fått et opp­sving de siste årene, sva­rer Ha­ge­li­en.

Fire ukers vand­ring

Han for­tel­ler at mange pi­le­gri­mer går vel­dig langt. Noen star­ter i Hamar og går til Ni­dar­os, og bru­ker om­kring fire uker på vand­rin­gen.

- Det er flest tys­ke­re som går så langt, mens nord­menn går kor­te­re tid, og ofte mel­lom en og to uker.

- Hvor­dan er for­hol­de­ne for pi­le­gri­me­ne i år etter den store flom­men?

- Vi har vært re­la­tivt hel­dig, og det er få ska­der på pi­le­grims­le­den. Men det er mye vann i bek­ker og elver, så pi­le­gri­me­ne kan ri­si­ke­re bli litt våte, sier Per Gun­nar Ha­ge­li­en.

Stil­le rom på fyr

Det er også kom­met nye til­bud for pi­le­gri­mer denne som­mer­en, blant annet et stil­le rom i tårn­fo­ten på Ob­re­stad fyr på Jæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg håper at dette kan være en ån­de­lig raste­plass for men­nes­ker på vand­ring, sier ini­tia­tiv­ta­ker Anne-So­fie Haarr til Dagen.

Hun har tid­li­ge­re vært prost i om­rå­det, og er i dag leder av Pi­le­grims­grup­pa på Jæren.

- Det er mange som går tur langs den gamle Konge­vei­en som Hå kom­mu­ne har stelt i stand, og som går rett forbi her. Vi ar­ran­ge­rer fire vand­rin­ger i året, der en går deler av den en mil lange Konge­vei­en, for­tel­ler Haarr.

Dess­uten har Stav­an­ger bispe­døm­me en pi­le­grims­vand­ring i be­gyn­nel­sen av au­gust med over­nat­ting.

- 14 per­soner har meldt seg på vand­rin­gen med over­nat­ting fra Eger­sund. Det stil­le rom på fyret blir en av sta­sjo­ne­ne på turen, som ender i Stav­an­ger dom­kir­ke, sier hun.

Rast­løs flim­re­tid

Det stil­le rom­met på fyret be­står egent­lig av to rom, og det in­ners­te er inn­re­det som et lite ka­pell med gamle kirke­ben­ker, salme­bø­ker og et lite alter med knele­benk. Her kan folk ta tid til en stil­le stund.

- Vi lever i en rast­løs flim­re­tid der folk er på leng­sel etter still­het. Der­for øns­ker vi å gi pi­le­gri­mer og andre tur­gå­ere hjelp til å tenke lange tan­ker, eller sam­ta­le med andre med­vand­re­re. Vi håper at dette er et sted der folk kan gjøre en stopp, un­der­stre­ker Anne-So­fie Haarr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er også opp­tatt av at det må være mange åpne kir­ker rundt i lan­det. Når hun hører at det er bare fem kir­ker som er re­gist­rert som åpne så langt i Stav­an­ger bispe­døm­me, blir hun skuf­fet.

- Dette er vel­dig trist. Vi må prøve å finne ord­nin­ger der folk kan komme til åpne kir­ker, og at disse blir be­nyt­tet i som­mer, sier hun.

Åpne kirker

Oversikt over hvor mange åpne kirker som var registrert på kirkesøk-sidene for de ulike bispedømmene per 25. juni. Men det er flere som ikke er registrert.

Oslo 6

Hamar 24

Borg 3

Tunsberg 11

Agder og Telemark 16

Stavanger 5

Bjørgvin 15

Møre 4

Nidaros 8

Sør-Hålogaland 21

Nord-Hålogaland 20

Totalt 133

Kilde: kirkesøk.no

Les også
Mange utenlandske pilegrimer til NidarosOlsok i Nidarosdomen
Les også
Selvmordsangrep mot iranske pilegrimer i Irak
Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no
Les også
En feltguide til sommerstevnene