Klikk for å endre tekst

Mange utenlandske pilegrimer til Nidaros

Hit­til i år har det kom­met pi­le­gri­mer fra ti ulike land, blant dem Hongkong og Australia.

STAV­AN­GER: Pilegrimer fra ti land har komme hittil i år. Åtte av dem er euro­pe­is­ke, men det kom også en grup­pe fra Au­st­ra­lia og 14 ki­ne­se­re fra Hongkong.

- De hadde aldri gått i en skog før og lurte på hvil­ket un­der­lag de gikk på og om det blir bær av det, sier pi­le­grims­prest Arne Bak­ken i Den norske kirke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor var hele 65 pro­sent av pi­le­gri­me­ne som kom til Ni­dar­os pi­le­grims­gård i Trond­heim etter å ha gått minst ti mil av pi­le­grims­le­den ut­len­din­ger.

Nes­ten halv­par­ten av alle pi­le­gri­me­ne kom­mer fra Tysk­land, Øster­rike og Sveits. Tal­le­ne ba­se­rer seg på en fri­vil­lig spørre­un­der­sø­kel­se i pi­le­grims­går­den.

Bedre in­for­ma­sjon på flere språk, et pi­le­grims­mål langt mot nord og vak­ker natur er noen av for­kla­rin­ge­ne på at ut­len­din­ger vand­rer til Ni­dar­os, sier Bak­ken.

- For mange er det også vik­tig å være en del av kirke­fa­mi­li­en ver­den over, sier Bak­ken.

1500 klikk på et døgn

Pi­le­grimstu­ris­men har ført til et sam­ar­beid mel­lom den stat­li­ge pi­le­grims­sat­sin­gen og Euro­pe­isk Kul­tur­veg, ledet av Riks­an­tik­va­ren.

Sam­men har de ut­ar­bei­det pi­le­grims­le­den.no, en nett­side som ble lan­sert for­ri­ge uke skal lokke fram lys­ten til å begi seg ut på en av Nor­ges mange pi­le­grims­vand­rin­ger. På en dag klik­ket over 1500 men­nes­ker seg inn på pi­le­grims­guid­en.

Det er også ut­vik­let en egen app der man kan plan­leg­ge reise­ru­ter, ori­en­te­re seg om over­nat­tings­mu­lig­he­ter og følge vandre­ru­ten ved bruk av GPS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg håper at det ikke gjø­res en slags pi­le­grims­bu­tikk ut av sats­nin­gen, men synes det er po­si­tivt at det nå gjø­res noen grep for å nå ut til flere, spe­si­elt den yngre ge­ne­ra­sjo­nen, sier Bak­ken.

Kvin­ner 50+

Føt­ter og sta­ver skra­per mot grus og as­falt. Små dunk høres idet pi­le­grims­sta­ver dun­ker ned mot un­der­la­get.

En gjeng med godt voks­ne kvin­ner og menn går sam­men i still­het. De er alle del­ta­ke­re på den na­sjo­na­le pi­le­grims­kon­fe­ran­sen som ble holdt i Stav­an­ger i hel­gen. Deres fel­les mål er Stav­an­ger Dom­kir­ke, som de når etter å ha til­bake­lagt en strek­ning på 3,5 kilo­me­ter fra Tjens­voll kirke.

Pi­le­grims­vand­rin­gen ble star­tet med tekst­le­sing og bønn.

- De fles­te som går på pi­le­grims­vand­ring er kvin­ner på 50 år og opp­over. Vand­rin­gen blir som et pust i bak­ken, før man på ny ser fram­over, sier del­ta­ker Marit Gjørv fra Røl­dal.

Hun håper opp­merk­som­he­ten rundt pi­le­grims­tra­di­sjo­nen vil gjøre det mer at­trak­tivt for flere ge­ne­ra­sjo­ner å legge ut på vand­ring.

Pi­le­gri­me­ne bru­ker halv­an­nen time på vand­rin­gen. I løpet av turen har de hatt flere pau­ser, både med mun­ter skrav­ling, sjo­ko­la­de og salme­sang. Vi­de­re fort­set­ter de turen i still­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den glade vand­rer

Som Nor­ges førs­te, og i dag én av to pi­le­grims­pres­ter, har Arne Bak­ken lang er­fa­ring med å legge ut på pi­le­grims­vand­ring, både korte og lange. Han hev­der at det å ta bena fatt, har gjort noe med ham, både som men­nes­ke og tro­en­de.

- Jeg fått er­fa­re og er­kjen­ne at livet mitt er en vand­ring. Jeg er i pro­sess så lenge jeg lever, sier han.

Han peker på vand­rin­gen som en for­be­re­del­se mot et mål.

- Pi­le­gri­mer be­ve­ger mot en kirke eller et hel­lig sted. Det er som om selve turen er med på å klar­gjø­re ånd og sjel for guds­tje­nes­te. Tros­li­vet mitt har blitt ri­ke­re etter at jeg be­gyn­te å vand­re langs disse tra­di­sjons­rike vei­ene, be­mer­ker Bak­ken.

Redd for det ukjen­te

Bak­ken tror mange men­nes­ker bærer på en frykt for det ukjen­te.

- Vi vet jo ikke hva som lig­ger foran oss, og hol­der fast på ma­te­ri­el­le goder i tro på at det gjør oss tryg­ge. Blir vi der­imot tryg­ge på at det er i orden å være un­der­veis og ikke ha alle sva­re­ne, da er det hel­ler ikke så skrem­men­de å ikke vite hva som ven­ter rundt neste sving, sier pi­le­grims­prest Arne Bak­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Olsok i Nidarosdomen

I «Det hellige døgnet» 29. juli i fjor ble Nidarosdomen besøkt av 15.232 personer.

Det er en kraftig økning fra 10.346 i 2011 og 5313 i 2008. Antall utlendinger øker mest.

Den mest brukte pilegrimsruten går fra Oslo og nordover via Eidsvoll mot Hamar, og følger Gudbrandsdalen videre nordover.