TREBLINKA: Steiner med navn på byer og landsbyer, hvor ofrene kom fra, sees på eiendommen til den tidligere tyske nazistiske dødsleiren Treblinka, nær landsbyen Treblinka, nordøst i Polen. Foto: Alik Keplicz / AP / NTB

En kjærlighetshistorie på et grusomt sted

Det er som vi nesten kjenner den vonde lukten og er til stede under de dramatiske episodene som skildres.

Denne gripende romanen er basert på den virkelige historien om legen, forfatteren og pedagogen Janusz Korczak – og om det unge paret Mischa og Zofia.

Vi møter disse jødene i Warszawa før andre verdenskrig bryter ut. Korczak var en pioner i pedagogikk og psykologi, og han ofret sitt liv for å hjelpe barn. Hans barnehjem var viden kjent. Mischa og Zofia var studenter, og de forelsket seg og ville gjerne gifte seg.

Anmeldt/Bok

Elisabeth Gifford

Den gode doktoren fra Warszawa

Aschehoug forlag 2021

Innbundet, 349 sider

Grusomt i gettoen

Vi kan lese om gode dager i den polske hovedstaden, og før krigen er en tredjedel av befolkningen jødisk. Men det trekker snart opp mørke skyer etter som krigen skrider fram og jødehatet blomstrer. Jødene får stadig hardere kår, og snart samles de i en getto, der det bor en halv million mennesker.

Vi får en nær og sterk framstilling av det grusomme livet i gettoen. Det er som vi nesten kjenner den vonde lukten og er til stede under de dramatiske episodene som skildres.

Snart blir det også mangel på mat, og flere setter sitt liv i fare for å dra utenfor gettoen for å skaffe noe å spise.

Treblinka

Korczak gir seg ikke, og fortsetter å drive sitt barnehjem som best han kan under utrolig vanskelige forhold. Selv om flere tusen blir deportert hver dag, kan han ikke tenke seg at barna må gå samme veien.

Men en dag er det slutt. Barnehjemmet blir tømt, og barna går den tunge veien til togstasjonen for å fraktes bort. Men hedersmannen Korczak svikter ikke sine kjære barn, og slår følge med dem på toget til Treblinka. I denne fryktelige dødsleiren blir jødiske barn og voksne sendt direkte til gasskammeret og drept.

Skiller lag

Mischa og Zofia gifter seg under tøffe forhold i Warszawa. Han jobber på barnehjemmet til Korczak. Etter hvert som nettet snører seg stadig hardere rundt jødene, finner det unge ekteparet ut at de må skille lag for en tid i håp om at de skal overleve. De elsker hverandre høyt, og dette er en tung avgjørelse for begge.

Foto: Bokomslag

Zofia flykter ut av gettoen, mens Mischa etter en tid verver seg som soldat i kampen mot nazistene. Ett av de spennende spørsmålene er om disse noen gang vil møtes igjen etter krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den som leser boken får svar også på dette.