LEVENDE HÅPLØSHET: Tv-serien «Squid Game» skriker etter håp, fred og trygghet. Over 400 mennesker har på ulike måter fått livet sitt ødelagt. Nå søker de desperat forsoning gjennom en slags skjærsild der kun én kan vinne, skriver Karl Andreas Jahr, utgavesjef i Korsets Seier.

Tv-seriefenomenet «Squid Game» vitner om en fallen verden

I en verden der mennesket blir veddeløpshester, har evangeliet fortsatt kraft.

Er det kristne evangeliet fortsatt relevant i 2021? Da tenker jeg først og fremst på «her» i Vesten. Rike Vesten. Lenge var den kristne Gud en sentral skikkelse her, men en forskyvning har skjedd.

Guds plass i samfunnet som lege og velgjører svinner i møte med velferdssamfunnet, som står klar til å ta oss imot fra vi blir født. Fattigdom er nærmest utryddet, og fattigdommen som gjenstår er langt mer relativ og følt. Få mennesker strever med å få i seg nok mat til å overleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Misjonærer bør ikke tjene for mye

Mitt poeng er ikke å kritisere skattlegging eller gratis skole og sykehus. Dessuten kan man jo ikke ta med seg jordisk gods og gull i etterlivet. Så hvorfor i det hele tatt nevne det?

Vel, jeg nevner det i et forsøk på å prøve forstå hvorfor evangeliet har mistet mye av sin kraft i Vesten. Til nå har det vært vårt svar å fortsette å forkynne omvendelse – synd og nåde, lov og evangelium, sjelenes frelse.

Så, hvorfor fungerer det ikke så godt? Hvorfor er ikke nødvendigvis din nabo, venn, datter eller bror interessert?

Mennesker har blitt til veddeløpshester.

Ord alene blir fort fattig. Særlig i vår verden med så mange stemmer, så mange meninger, så mange overbeviste. Tidligere – i en verden med stor fattigdom – gikk ord og handling lettere sammen. Betingelsesløs nåde og kjærlighet er lettere å kommunisere med mat eller annen hjelp uten å forvente noe tilbake. Ord og handling taler i samspill. Teologi blir liv. Evangeliet tilgjengeliggjøres.

Det sørkoreanske tv-seriefenomenet «Squid Game» har sprengt alle rekorder og er den mest sette tv-serien til strømmegiganten Netflix noensinne. Den handler om vanlige folk som deltar i en rekke barneleker. De som taper blir henrettet, til rikfolks forlystelse mens de vedder penger seg imellom. Mennesker har nærmest blitt til veddeløpshester.

Les også
Halloweens herkomst

Deltakerne er villige til å risikere sitt liv ut ifra ulike håpløse livssituasjoner. De føler de har lite å tape, og seier betyr millioner i pengepremie.

Da regissør Hwang Dong-hyuk kom på ideen til serien for over ti år siden, ble den forkastet. Man mente serien var for rar og for fjern fra virkeligheten, forteller manusforfatteren.

– Men nå sier folk at de tror de hadde spilt, om spillet hadde eksistert. Og at de tror spillet må foregå hemmelig et sted i verden allerede. Det er en trist fortelling – verden ble et sted som passet bedre til «Squid Game» på litt over ti år, sa han til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Rar kritikk av Espen Ottosen

Tv-serien «Squid Game» skriker etter håp, fred og trygghet. Over 400 mennesker har på ulike måter fått livet sitt ødelagt. Nå søker de desperat forsoning gjennom en slags skjærsild der kun én kan vinne. Resten vil dø.

I en slik verden er evangeliet like aktuelt og attraktiv. Det tror jeg på. Vi strever bare med vise det.