For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold vi publiserer

☀️ 1 krone for 1 måned Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

«Vi er kalt til å leve salte liv.»

Krydderteologi

I krydderskapet ditt skjuler det seg en uant kraft.

Publisert Sist oppdatert

På kjøkkenet har du sannsynligvis et større eller mindre utvalg av krydder. Etter siste opptelling hadde jeg over 70 ulike slag! Om jeg skulle valgt det mest kraftfulle av dem, ville jeg kanskje valgt den knuste chilien. Dens styrke kan slå deg som en knyttneve i ansiktet. Eller hva med madras curry-pulveret? Eller kanskje spisskum? Nei, det finnes et krydder i kjøkkenskapet som har mye mer kraft enn alle disse til sammen. Det er enkelt, alminnelig og lett å overse. Og det kan kjøpes i kilovis for noen få kroner: Salt.

På utsiden er saltet lite imponerende. Men på innsiden inneholder det en enorm kraft. Jesus sier i Matteus 5 at vi er jordens salt. Det er ikke noe vi bør være eller bli, men noe vi er. Er vi en Jesu etterfølger, er det en del av vår identitet. Saltet hadde en enorm verdi i den antikke verden. Romerske soldater fikk ofte sin lønn betalt i salt, derav det engelske ordet «salary». Av grekerne ble saltet betraktet som guddommelig. I jødedommen ble salt benyttet til å bekrefte en pakt.

Disiplene til Jesus kjente godt til saltets bevarende kraft. De var fiskere, og skulle man unngå forråtnelse måtte fisken saltes før oppbevaring. Saltet har også en rensende kraft, kan smelte is, være smaksforsterker og skape tørst.

Powered by Labrador CMS