MARADONAS KIRKE: Prestene i kirken, som ble startet for å dyrke den argentinske fotballstjernen Maradona, gjør seg klare til å feire 30. oktober. Den dagen i 1960 ble Maradona født.

Idrettsheltene som vant hele verden

Maradona. Michael Jordan. Tiger Woods. Lance Armstrong. Petter Northug. De forenes i suksess, men også i tomhet og tragedie.

Dette koronaåret har jeg brukt noe av fritiden på å se ulike sportsdokumentarer om de beste av de beste. En drøss slike lange, dyptpløyende dokumentarer har blitt laget de siste årene.

Den siste jeg så var Maradona – den lille magikeren fra slummen utenfor Argentinas hovedstad Buenos Aires som blendet fotballverden på 80- og tidlig 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ledet den middelmådige fotballklubben Napoli i Sør-Italia til flere seriegull. Det var helt uhørt i Nord-Italia som så ned på sine fattigere landsmenn i sør. Byen Napoli var også styrt av ulike mafiafamilier, som kultiverte Maradona inn i et liv med sus og dus – rus og prostituerte.

Les også
Våre nye ikoner

Det er hjerteskjærende å se ham gråte ukontrollert under et talkshow i Argentina noen år etter karriereslutt; kokainavhengigheten han ikke blir kvitt, familien han har sviktet, andre kvinner med hans avkom. Mens tårene renner uttrykker han anger, sorg, frustrasjon.

Kanskje suksess er den største prøvelsen vår sjel kan utsettes for?

Historien om golfgeniet Tiger Woods er også en historie om farens masseutroskap som han skjulte for kona, men ikke sønnen. Det ødela relasjon mellom Tiger og faren, som hadde mye av æren for å utvikle talentet til sønnen.

Da Tiger slo gjennom som golfproff droppet han sakte, men sikkert faren. Men farens svik og utroskap tok han med seg inn i sitt liv og ekteskap – og satte det i system for å lure sin svenske kone lengst mulig. Til alt brast i 2009. To dager etter avsløringen i tabloidavisen «National Enquirer» krasjet han full av medikamenter og alkohol inn i en brannhydrant.

Les også
Northug tilstår alt – kan miste førerkortet for alltid

Fem år senere kolliderte Norges skikonge Petter Northug sin Audi A7 i nærheten av sitt hjem på Byåsen i Trondheim, mens han var påvirket av alkohol. I august 2020 finner politiet kokain hjemme hos Northug etter at han ble tatt i en fartskontroll og mistenkt for å ha kjørt i påvirket tilstand.

Les også
Northugs fall og Guds nåde

I fjor vår publiserte strømmetjenesten Netflix den åtte episoder lange dokumentarserien «Last Dance» om basketstjernen Michael Jordan, som vant seks mesterskap med Chicago Bulls i løpet av 90-tallet.

Den enorme suksessen ser ikke ut til å ha gitt Jordan mye glede. Vi møter en bitter mann som knapt ler eller smiler.

Hans mørkegule øyne fikk en hel medieverden til å spekulere i hva slags medikamenter han gikk på, og hvorfor han drakk så mye under intervjuene knyttet til dokumentaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Disse sportsdokumentarene gir en unik tilgang inn i livene til våre helter. Alle gutter jeg kjenner drømte om noe lignende. Disse få fikk leve det ut. Suksess. Rikdom. Berømmelse. Heltedyrkelse. De er samtidens idoler.

Les også
Disse jødiske utøverne vil prege OL i Tokyo

Er drømmen en felle, en løgn, en forledelse? Kanskje suksess er den største prøvelsen vår sjel kan utsettes for?

Et bibelvers har i hvert fall surret i bakhodet mitt mens jeg har sett disse dokumentarene: Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel?

2000 år senere treffer disse Jesu ord til disiplene bedre enn noen gang.

Les også
- Armstrong innrømmer dopingbruk