Illustrasjonsfoto. Foto: Adobe Stock

Er du effektiv?

Effektivitet er et ideal i arbeidsliv og samfunn. En gal forståelse av begrepet kan føre til at du sliter deg ut.

Denne høsten starter vi i staben vår med å sette oss inn i gode vaner som preger effektive mennesker.

Det er med utgangspunkt i boken «The 7 Habits of Highly Effective People» (De sju vanene for svært effektive mennesker) av Stephen R. Covey; en gammel slager av en bok på lederutviklingsfronten.

Boken handler om både personlig effektivitet og å være effektiv i samarbeidet med andre.

Balansegang

Du har sikkert din definisjon på hva effektivitet er? Mange tenker at å være effektiv er å gjøre mest mulig arbeid på kortest mulig tid, og aller helst skal det være godt kvalitetsarbeid også. Men hva er egentlig å være effektiv?

Covey løfter fram at en slik type forståelse nevnt kan ha en slagside: Du vil slite deg ut over tid.

Omskrevet med mine ord, så er effektivitet å finne balansen mellom det du produserer og det å ta vare på deg selv, slik at du nettopp kan vare lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møter veggen med fulle avtalebøker

Forfatter og forkynner Thomas Sjødin adresserer i sine bøker hvordan vi har skapt et ideal i vår tid om å være travle og alltid ha fulle avtalebøker, også i menighetssammenheng. Hvis vi ikke tar ansvar for oss selv og balanserer det med hvile, møter mange «veggen».

Nå vet vi riktignok at utbrenthet ofte ikke skyldes bare fulle avtalebøker, men er mere sammensatt. Det kan også være at tankene våre aldri får hvile på grunn av spenninger og bekymringer.

Hvis vi ikke tar ansvar for oss selv og balanserer det med hvile, møter mange «veggen».
Ingunn Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen

Være på ett sted om gangen

Etter sommerferien var det en erfaren kollega som delte en refleksjon med oss: «Før satt jeg på jobb og tenkte på ferie – og når jeg var på ferie, tenkte jeg på jobb. Nå er jeg på jobb, når jeg er på jobb. Og er på ferie, når jeg er på ferie.»

Vi er ikke effektive når stresset tar oss og vi forsøker å være to steder på en gang. Vi er heller ikke effektive om vi ikke får nok hvile og vår sjel har det godt.

«Du elskede! Jeg ber om at du må ha det godt i alle ting og være ved god helse, slik som også din sjel har det godt», skriver Johannes til Gaius i sitt tredje brev.

Det får være en hilsen og en bønn for oss alle i møte med høsten 2021.