Israels statsminister Benjamin
...
Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømmer avtalen som er inngått om Irans atomprogram. Foto: Debbie Hill / Reuters / NTB scanpix
Netanyahu: – Atomavtale truer Israels eksistens
Del
Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar skarp avstand fra rammeavtalen om Irans atomprogram og har innkalt ministre og sikkerhetsrådgivere til et møte.

USA s president Barack Obama ringte Netanyahu etter at den foreløpige avtalen var på plass torsdag kveld, men han greide ikke å berolige den israelske lederen.

– Denne avtalen vil legitimere Irans atomprogram, styrke Irans økonomi og øke Irans aggresjon og terror i hele Midtøsten og andre steder. Det vil øke risikoen for kjernefysisk spredning i regionen og for en forferdelig krig, heter det i en uttalelse fra Netanyahu etter at han hadde snakket med Obama.

Netanyahu , som nylig vant valget i Israel etter en valgkamp der frykten for en iransk atombombe var sentral, mener at avtalen ikke vil hindre erkefienden i å lage en atombombe på kort tid.

Israel har tidligere truet med å på egen hånd bombe iranske atomanlegg for å ødelegge landets mulighet til å framstille en bombe.

Iran selv har i løpet av den tolv år lange konflikten avvist at de har ambisjoner om å bruke sitt kjernefysiske program til å framstille våpen. Men landet har samtidig ikke latt inspektører kontrollere programmet i tråd med verdenssamfunnets ønsker.

atom-obama-netanyahu,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,midtøsten,iran,Israel - Palestina,nord-amerika,usa