Humøret er tilsynelatende på topp hos Irans utenriksminister Javad Zarif, som her venter på sine kolleger fra USA, Tyskland, Russland, Frankrike, Storbritannia og Kina på Beau Rivage Palace Hotel i den sveitsiske byen Lausanne mandag. Foto: Brendan Smialowski / Reuters / NTB scanpix

Iran og stormaktene samlet til intens innspurt

Utenriksministrene fra Iran og seks stormakter har møttes i Sveits. Målet er å bli enige om rammeverket for en atomavtale innen fristen tirsdag.

Toppdiplomatenes forhandlingsdelegasjoner har de siste månedene sørget for framgang i forhandlingene, men fortsatt gjenstår noen sentrale hindre for suksess.

Mandag tok utenriksministrene fra Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og USA over i den avgjørende, men også vanskeligste fasen av samtalene på et hotell i sveitsiske Lausanne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtalene skal etter planen munne ut i en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon.

Partene har gitt seg selv frist til tirsdag med å utmeisle et politisk rammeverk for en endelig avtale som undertegnes til sommeren. Under innspurten gjenstår flere sentrale stridstemaer.

Iran krever at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft. De seks stormaktene ønsker på sin side at både sanksjonene og begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i minst ti år, for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen.

Irans ledere har hele tiden avvist at de har noen planer om å lage noen atombombe.

Les også
Saudi-Arabia til krig mot Houthi-militsen i Jemen
Les også
Israel vil frigi palestinske skatteinntekter
Les også
Ayatollaer med atomvåpen
Les også
Israel og trusselen fra radikal islam
Les også
– Iran-samtaler i sluttfasen