Irakiske styrker og sjiamuslimske militssoldater holder et IS-flagg som de har fjernet på vei inn i Tikrit. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB scanpix

Iraks statsminister erklærer seier over IS i Tikrit

Iraks statsminister Haidar al-Abadi sier at irakiske styrker har gjenerobret Tikrit fra opprørsgruppa Den islamske staten (IS).

Irakiske styrker kjempet seg tirsdag inn mot sentrum av Tikrit og tok kontroll over et rådhus og byens største sykehus.

– Sikkerhetsstyrkene våre har nådd sentrum av Tikrit, og de har frigjort de sørlige og vestlige områdene, og de rykker framover for å ta kontroll over hele byen, sa Abadi tirsdag ettermiddag. Like etter erklærte han at byen var gjenerobret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjiamilits deltar

Iran-støttede sjiamilitser deltok i kampene side om side med den irakiske hæren, ifølge Karim al-Nuri. Han er talsmann for den sjiamuslimske Badr-militsen og frivillige irakiske styrker.

Tikrit ble inntatt av IS i juni i fjor. For en måned siden startet Irak en større offensiv for å ta den tilbake, men offensiven har tatt lengre tid enn ventet som følge av hard motstand fra IS og mange bombefeller rundt byen.

Underveis er det kommet meldinger om at de regjeringsstøttede styrkene har gjort seg skyldige i overgrep mot den sunnimuslimske befolkningen i området.

Fly fra den amerikanskledede koalisjonen har den siste uken bombet flere mål i Tikrit, blant annet presidentpalasset der opprørere fra IS har forskanset seg.

Lik i gatene

Tikrit, som ligger nord for Bagdad, var hjembyen til Iraks tidligere leder Saddam Hussein, og innbyggerne er hovedsakelig sunnimuslimer.

Ifølge en journalist fra Reuters har styrkene passert hus som var gjennomboret med hull fra skytevåpen og raketter sør i Tikrit. Journalisten har også sett fem-seks lik liggende i gatene, angivelig døde IS-opprørere.

Politistyrkene som journalisten reiser sammen med, frykter at det er festet eksplosiver til likene.

Les også
Israel og trusselen fra radikal islam
Les også
Danmark vurderer å kjøpe israelske våpen
Les også
Fly skled av rullebanen
Les også
Palestinsk landdag ble markert i Oslo
Les også
Israel vil frigi palestinske skatteinntekter