SELVMORDSANGREP: Politiet har
...
SELVMORDSANGREP: Politiet har satt opp sperringer utenfor politistasjonen i Sultanbeyli i utkanten av Istanbul etter at stasjonen ble rammet av et selvmordsangrep natt til mandag. Foto: Huseyin Aldemir / Reuters / NTB scanpix
Flere nye angrep bringer krigen inn i Tyrkia
Del
Tyrkia er rammet av flere angrep det siste døgnet, både mot storbyen Istanbul og ved grensen til Syria. Angrepene ses som svar på den tyrkiske bombingen i Irak og Syria.

Spenningen har økt i Tyrkia siden myndighetene startet luftangrep mot det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia og Nord-Irak og Den islamske staten (IS) i Syria og Irak i slutten av juli. I løpet av det siste døgnet har det blitt gjennomført fire angrep på tyrkisk territorium, men det er fortsatt uvisst hvem som står bak flere av dem.

– Angrepene i Istanbul er farlige fordi de bringer volden til hjertet av Tyrkia, noe som kan eskalere konflikten med PKK og IS betydelig mer enn tyrkiske myndigheter egentlig ønsker, sier forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute i Oslo til NTB.

– Ønsker ikke full krig

Dersom forholdet mellom Tyrkia og de kurdiske separatistene eskalerer vil sannsynligvis andre nasjoner blande seg inn for å forsøke å roe gemyttene, fordi man ikke kan risikere å miste kurdisk støtte i kampen mot IS.

Ifølge Hellestveit ligger det begrensninger for hvor hardt tyrkiske myndigheter kan angripe kurderne før landets vestlige allierte griper inn.

– Det er nok heller ikke Tyrkias ønske å starte en større krig med PKK, dette handler om å sette dem på plass og vise at det er Tyrkia som skal være sjefen i tyrkiske nærområder. De ønsker for eksempel ikke at Syria skal bli et fristed for PKK, sier Hellestveit.

Dersom det er IS som står bak, vil det bety at de har lyktes med målet sitt: Å ta krigen til Tyrkia, mener forskeren.

Angrep politistasjon

Natt til mandag ble en politistasjon i Sultanbeyli i utkanten av Istanbul rammet av et selvmordsangrep da eksplosiver i en bil, gikk av utenfor stasjonen. Fire politimenn ble drept, og en alvorlig såret i angrepet, ifølge sikkerhetskilder. To antatte militante opprørere ble drept i skuddveksling etter angrepet, opplyser nyhetsbyrået Dogan. Det er foreløpig uvisst hvem som står bak.

Mandag morgen ble det amerikanske konsulatet i Istanbul angrepet av to kvinner som åpnet ild mot bygningen. Tyrkiske myndigheter antar at den marxistiske gruppen DHKP-C står bak angrepet. I januar gjennomførte gruppen, som er kategorisert som terrororganisasjon i Tyrkia, EU og USA, et selvmordsangrep mot politiet i Istanbul.

Fire politifolk drept

Også fire tyrkiske polititjenestemenn ble drept da en veibombe gikk av i Sirnak-provinsen nær grensen til Irak og Syria mandag. Tyrkiske myndigheter mener kurdiske militante opprørere står bak angrepet. I samme område skal også en tyrkisk soldat ha blitt drept da en milits åpnet ild mot et militærhelikopter.

Siden luftangrepene mot dem startet, har PKK tatt på seg ansvaret for å ha drept over 20 personer i tyrkiske politi- og sikkerhetsstyrker. Senest natt til søndag ble en tyrkisk politimann drept i et PKK-angrep mot en vaktpost sørøst i Tyrkia.

I mars i fjor ble kurderne og Tyrkia enige om å inngå våpenhvile, men de siste ukene har kampene blitt gjenopptatt etter selvmordsangrepet i den tyrkiske grensebyen Suruc, hvor 32 personer ble drept. Det var en ung tyrkisk statsborger med tette bånd til IS som sto bak angrepet.

– Tyrkia støtter IS

Lederen for det kurdiske arbeiderpartiet PKK, Cemil Bayik, anklager i et intervju med BBC Tyrkia for å beskytte Den islamske staten (IS) når landet angriper kurdiske styrker.

– Tyrkerne hevder de kjemper mot IS. Men i virkeligheten kjemper de mot PKK. De gjør det for å begrense PKKs kamp mot IS. Tyrkia støtter IS, sier Bayik.

Videre mener han at forhandlinger er «den eneste måten» å løse konflikten på.

Kurdiske styrker, blant dem PKK, har sikret viktige seire mot IS-opprørere i Syria og Irak. Men Tyrkia, i tillegg til en rekke andre vestlige land, anser PKK som en terrororganisasjon.

Søndag ble det kjent at USA sender seks F-16-fly og en styrke på 300 personer til Tyrkia som bidrag i kampen mot IS. Det er første gang USA bruker tyrkiske flybaser som utgangspunkt for flyangrep mot IS. (©NTB)

samlesak-tyrkia-pkk,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,europa,tyrkia