sikkerhetsventil: – Det bør vurderes om vi trenger en sikkerhetsventil i lovverket som gjør at man kan stoppe statlige tilskudd til trossamfunn som lar sine talerstoler brukes til å fremme voldelig ekstremisme eller oppfordringer til grove lovbrudd, sier Geir Toskedal (KrF).

– Frykter ikke for statsstøtten til trossamfunn

KrF tror ikke det blir snakk om å straffe kirkesamfunn som ikke vil vie homofile når regjeringen nå skal utrede kutt i støtten til trossamfunn.

– KrF vil aldri støtte en lovgivning som skal kunne frata trossamfunn statsstøtte på grunn av denne type teologiske syn. Det vil etter vårt syn være et klart brudd på trosfriheten, sier Geir Toskedal, representant for partiet i kommunalkomiteenStortinget.

Han viser til spørsmålet om kirkesamfunn som ikke ønsker å vie homofile bør miste statsstøtten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Komiteens leder, Helge André Njåstad fra Frp, svarer ikke direkte på spørsmålet om han kan garantere at kirkesamfunn som ikke vier homofile får beholde statsstøtten. Han skriver i en e-post at han ser frem til Justisdepartementets vurdering av mulige grensedragninger.

– Det viktigste er å stoppe statsstøtten til trossamfunn som oppfordrer til terror eller aktivt motvirker integrering. Tre millioner skattekroner går eksempelvis årlig til å finansiere Jamat E-Ahl e-Sunnat, Norges største moskeé. Samtidig hyller en av moskeens ledere terrordrap på politikere, uten at dette har fått konsekvenser for vedkommendes mulighet til å virke som imam, skriver Njåstad til Dagen.

Utrede

Komiteen fremmet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede en mulighet for å trekke økonomisk støtte til trossamfunn som oppfordrer til lovbrudd, tar imot utenlandsk finansiering fra stater som bryter fundamentale menneskerettigheter eller andre alvorlige forhold som kan medføre tilbaketrekking av statlig støtte. Regjeringen bes utrede retningslinjer for når slik støtte kan trekkes.»

Til Dagen sa forslagstiller Audun Lysbakken fra SV, at det ikke var snakk om å ramme troende med andre meninger enn storsamfunnet.

– Det er ikke snakk om å ramme prester eller trossamfunn som ikke vil vie likekjønnede, slik vi jo mener de burde, sa han til Dagen.

Opphevet freding?

Stortinget ber altså regjeringen utrede.

– Så det vil ikke være grunnlag for å si nå hvilke kriterier som skal ligge til grunn, sier André Skjelstad i Venstre, som også sitter i komiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF er enig i mye av innholdet i forslaget.

– Vi mener det bør vurderes om vi trenger en sikkerhetsventil i lovverket som gjør at man kan stoppe statlige tilskudd til trossamfunn som lar sine talerstoler brukes til å fremme voldelig ekstremisme eller oppfordringer til grove lovbrudd, sier Toskedal.

– Dersom en forsamling for eksempel oppfordrer til vold mot konvertitter eller fremmer hatpropaganda mot jøder eller andre folkegrupper, så bør det være en mulighet for staten til å ta fra dem statsstøtten. Det bør også være mulighet for å stoppe at slike miljø kan få utvikle seg med økonomisk støtte fra stater som ikke viser noen respekt for menneskerettigheter.

– Tror du utredningen vil føre til at enkelte kristne trossamfunn mister statsstøtte?

– Nei, det vil være uhørt og var aldri på tale, verken som prinsipp eller i eksempel fra noe hold. Bakgrunnen for forslaget var å sikre integrering og forhindre radikalisering – derfor kom dette i integreringsmeldingen.

Les også
Lysbakken freder konservative kristne
Les også
Lysbakken vil ha et oppgjør med æreskulturen
Les også
Statsstøtte til trossamfunn
Les også
Sommarinnspurt på Stortinget