Første gang: KrF-leder Knut Ar
...
Første gang: KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona Lisa (t.v.) og Amal Aden (t.h) deltok under lørdagens Pride-parade gjennom Grønland i Oslo. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix
Krisemøte etter Hareide i Pride-paraden
Del
I forrige uke ble Knut Arild Hareide den første KrF-lederen til å delta i Pride. Denne uken måtte han svare for seg.

Mandag kveld fløy KrF-lederen til Bergen for å møte et lokallag som var alt annet enn fornøyd.

– Det var svært krevende for oss at KrF-leder Knut Arild Hareide deltok i Pride og deretter forskutterte vår familiepolitikk i et stort VG-intervju, forteller lokallagsleder i KrF Bergen, Terje Walther Gilje.

LES: – Tilliten til Hareide er svekket

Dermed kalte lokallagslederen inn hovedstyret i KrF Bergen til et ekstraordinært møte mandag. Også KrF-byrådene og rådgiverne ble invitert.

– Jeg sendte dessuten en melding til Hareide og informerte om møtet. Han synes det var greit, men ønsket selv å være med. Det fikk han naturligvis, forteller Gilje.

Etter at Hareide meldte sin ankomst ble også fylkesleder og fylkessekretær invitert.

Fattet stemning

Hareide åpnet møtet med å begrunne hvorfor han deltok i Pride , samt å fortelle om sitt ståsted i KrFs familiepolitikk. Etter å ha hørt Hareide var det flere som ytret seg.

– Det var en unison kritikk av Hareides deltagelse i homoparaden. Men lokallaget var enda mer kritisk til måten Hareide snakket om vår familiepolitikk på før den er vedtatt av partiet, sier Gilje.

Lokallagslederen beskriver likevel møtet som «fattet og reflektert.»

Uenig med lokallag

KrF-leder Knut Arild Hareide er glad for at han ble invitert til lokallaget.

– God kommunikasjon er viktig i partiet, sier han.

LES OGSÅ: KrF-ere melder seg ut av partiet etter Hareides Pride-støtte

Men han er ikke enig i at han forskutterte KrFs familiepolitikk i VG-intervjuet.

– Jeg gjorde ikke noe annet enn å vise støtte til utkastet som en samlet programkomité har lagt fram og som skal til votering på landsmøtet. Dette forklarte jeg for lokallaget i Bergen, sier Hareide.

UENIGE: – Jeg har ikke forskuttert vår familiepolitikk, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, etter at han får kritikk for nettopp dette av Bergen KrF. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
 

Sammen med sin familie besøkte KrF-lederen Orlando like før terrorangrepet mot homsebaren Pulse . Dette var bagrunnen for han og kona Lisa deltok i Pride.

– Oslo Pride var ikke en politisk markering for meg, sier Hareide.

– Men ser du at det kan ha blitt oppfattet politisk i og med at du er en politisk leder?

– Ja, det ser jeg. Derfor var det fint å få gi min versjon av dette til lokallaget.

Svekket motivasjon

Bystyrerepresentant Elisabeth Leirgul synes ikke den forestående valgkampen til neste år har blitt enklere nå. Hun opplevde møtet mandag som ærlig og åpent, men merker at motivasjonen ikker er den samme.

– Det er flere momenter som motiverer meg til å drive valgkamp, ikke bare spørsmålet om KrFs familiepolitikk. Men det er klart at motivasjonen min er påvirket i negativ retning, sier Leirgul.

LEDER: Hareide på grensen

Hareide skjønner at saker som denne skaper reaksjoner i partiet.

– For noen skaper det større engasjement, for andre det motsatte. Men nå er det viktig å minne om at det er landsmøtet som avgjør hvordan KrFs familiepolitikk skal være, sier Hareide.

Har fortsatt tillit

Selv om lokallaget i Bergen er kritisk til Hareides Pride-deltagelse og uttalelsen i VG, ser det ikke ut til å rokke ved tilliten til ham som partileder.

– Nei, det ble ikke diskutert under møtet i Bergen, og det er ikke snakk om at Hareide mangler tillit i Bergen KrF . Det viktige nå er at vi er enige om hva vi vil som parti, og hvor kursen går, sier Gilje.

– Hareide begrunner deltagelsen i årets Pride med Orlando-terroren. Hva om Hareide deltar i Pride også til neste år?

– Enhver står fritt til å delta i paraden, men vi mener dette ikke er en riktig måte å vise avstand fra terror på.

– Hvordan påvirker Hareides uttalelser deres valgkamp og engasjement for partiet?

– Vi reagerer på at partileder forskutterer endringer i politikken i en betent og viktig sak før dette er forankret i partiorganisasjon, sier Gilje.

Pride neste år?

– Kommer du til å delta i Pride til neste år, Hareide?

– Jeg har ikke lagt noen planer for neste år. Jeg stilte opp denne gangen for å markere avstand til hatkriminalitet, vold og diskriminering av homofile og lesbiske. Jeg har vært tydelig på at KrF ikke støtter alt Pride står for. Så håper jeg at vi ikke får enda en Orlando-hendelse til neste år.

LES MER: Hareide i Pride-paraden: – Angår oss alle sammen

knut arild hareide,elisabeth leirgul,krf,krf bergen,lokallag,pride,terje walther gilje,kristelig folkeparti,krf-leder,hordaland krf,bergen,hareide,oslo pride,homoparade,homofestival,pride-festival,politikk,familiepolitikk,orlando-angrepet,florida-massakren,pulse,homofili,lhbt,lhbti,diskriminering