Tiggeforbud ikke nevnt i blåblå plattform

Minst fire pro­fi­ler­te valg­løf­ter Høyre og Frp sto sam­men om i valg­kam­pen, er borte fra Sol­berg-re­gje­rin­gens po­li­tis­ke platt­form.

Til tross for at de to par­ti­ene har sit­tet alene og for­hand­let fram en po­li­tisk platt­form, har de lagt bort flere av sine sen­tra­le valg­løf­ter. Det gjel­der tigge­for­bud, ka­rak­te­rer i barne­sko­len, fri­vil­lig side­mål og la­ve­re egen­ka­pi­tal­krav ved bo­lig­kjøp, skri­ver VG.

De blå­blå er lite lyst­ne på å for­tel­le hvor­for ak­ku­rat disse sa­ke­ne er valgt bort ut­over at de ikke har fler­tall i Stor­tin­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg føler at vi ikke tren­ger å be­grun­ne våre vur­de­rin­ger - ut over å si at Høyre og Frp ikke har rent fler­tall i Stor­tin­get. Re­gje­rings­platt­for­men taler for seg selv, sier Høy­re-nest­le­der Jan Tore San­ner til VG.

Det samme sier Erna Sol­berg: - Fordi vi ikke har fler­tall i Stor­tin­get.

- Mage­plask

I re­gje­rings­platt­for­men heter det at kom­mu­ne­ne selv, gjen­nom lo­ka­le po­liti­ved­tek­ter, som kan be­stem­me om de skal ha et tigge­for­bud. Der­med er det helt i det blå om det blir noe av et tigge­for­bud i ho­ved­sta­den.

- Det fram­står for meg som et ge­di­gent mage­plask. Jeg for­står rett og slett ikke hvor­for Høyre og Frp ikke har klart å gå inn for et ge­ne­relt for­bud. Det ville i så fall Sen­ter­par­ti­et vært med på å dan­net fler­tall i Stor­tin­get for, sier Jenny Klin­gen, jus­tis­po­li­tisk tals­kvin­ne i Sen­ter­par­ti­et, til NRK.

Ar­bei­der­par­ti­ets for­slag om tigge­for­bud i deler av Oslo ble ned­stemt i Oslo by­sty­re i april. Høyre og Frp kunne bare ak­sep­te­re et for­bud over hele byen.

Vil følge opp

Oslo Høy­res gruppe­le­der, Eirik Lae Sol­berg, sier til NRK at re­gje­rings­platt­for­men ikke får Oslo Høyre til å endre sitt krav om et na­sjo­nalt tigge­for­bud.

- Høyre har tid­li­ge­re vært po­si­ti­ve i Oslo by­sty­re til et tigge­for­bud i hele lan­det. Vi har også vært po­si­ti­ve til å be om en hjem­mel, slik at vi kan inn­føre tigge­for­bud i hele Oslo. Det er et stand­punkt vi vil følge opp også fram­over hvis Stor­tin­get gir oss mu­lig­het til det, sier Sol­berg.

Men by­råds­part­ner­ne Venst­re og KrF akter ikke å endre stand­punkt. KrF vil ver­ken være med på et to­tal­for­bud eller et om­råde­for­bud, sier gruppe­le­der i by­sty­ret og leder for Oslo KrF, Erik Lunde, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi mener at de ut­ford­rin­ge­ne som er knyt­tet til tig­ging, må løses på en annen måte enn et to­tal­for­bud, sier Lunde. (©NTB)

Les også
Organisasjoner for romfolk ber Norge forby tigging
Les også
Seks av ti ønsker forbud mot tigging
Les også
Mer tigging med Høyres politikkNorsk bistandNorsk bistand