Det anslås det bor mellom 620.000 og to millioner romer i Romania, som har Europas største rombefolkning. Romfamilien Secunda (t.v.) og Valerian Holtea-Porumgita i byen Targu Jiu vest i Romania passer på vesle Ianis på 9 måneder og brødrene hans mens barnas foreldre er i Norge for å tigge eller arbeide. (Foto: Marte Christensen / NTB scanpix)

Organisasjoner for romfolk ber Norge forby tigging

To or­ga­ni­sa­sjo­ner for rom­folk i Ro­ma­nia ber Norge forby tig­ging. År­sa­ken er at tig­gin­gen gjør det vans­ke­li­ge­re for ro­me­ne å bli in­te­grert i sam­fun­net.

- Så lenge de kan liv­nære seg på tig­ging i ut­lan­det, grei­er vi ikke å få dem med på pro­gram­me­ne våre, sier Ivan Ple­dis til NRK.

Hun til­hø­rer selv rom­fol­ket og er se­nior­råd­gi­ver for det stat­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­nen Na­sjo­nal enhet for rom­folk i Ro­ma­nia. Or­ga­ni­sa­sjo­nens ho­ved­for­mål er å in­te­gre­re romer i stor­sam­fun­net og gi dem ut­dan­ning slik at de kan få seg jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Irina Ang­hel fra or­ga­ni­sa­sjo­nen ADRU Ro­ma­nia mener det er et pro­blem at romer sit­ter på gata og ber om pen­ger i ste­det for å lete etter ar­beid.

- Mitt råd til nors­ke po­li­ti­ke­re er å forby tig­ging. Tig­ging i ut­lan­det er det størs­te hin­de­ret for å in­te­gre­re rom­folk i det ru­mens­ke sam­fun­net, sier hun til NRK.

Iføl­ge Ang­hel er halv­par­ten av alle voks­ne ru­mens­ke romer for tiden i ut­lan­det.

Stats­sek­re­tær Pål K. Lønseth (Ap) i Jus­tis­de­par­te­men­tet sier det er ulike opp­fat­nin­ger om tig­ging også i Ro­ma­nia. Han min­ner om at tig­ging skyl­des so­si­al nød og fryk­ter at et to­tal­for­bud i Norge kan føre til mer kri­mi­na­li­tet og pro­sti­tu­sjon.

Les også
Stortinget avviser tiggeforbud
Les også
Hjelp dem hjemme