Stortinget avviser tiggeforbud

Et klart fler­tall på Stor­tin­get vil be­gren­se tig­ging på of­fent­li­ge ste­der, men går ikke så langt som til for­bud. Høyre og Frp vil ha bot eller inn­til to må­ne­ders feng­sel.

For­som­mer­ens opp­he­te­de de­batt om gate­tig­ging får der­med sin po­li­tis­ke av­kla­ring, i det mins­te inn­til en even­tu­ell ny re­gje­ring kom­mer på plass etter val­get.Høyre ogFrp har vars­let et snar­lig for­bud hvis de vin­ner val­get.

De rødgrøn­ne re­gje­rings­par­ti­ene av­vi­ser altså for­bud mot tig­ging, men er­kjen­ner sam­ti­dig at det fore­lig­ger et klart behov for å gripe inn med re­gu­le­ren­de til­tak, som det heter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De tre par­ti­ene vil under vo­te­rin­gen man­dag kveld endrepo­litilo­ven slik at det over­la­tes til po­li­ti­et, i sam­ar­beid med kom­mu­ne­ne, å fast­set­te be­grens­nin­ger om tid og sted for tig­ging, eller for «den som vil samle inn pen­ger på of­fent­lig sted til egne eller and­res for­mål», som det står i nytt førs­te ledd i pa­ra­graf 14.

Høyre og Frp mener det kan rei­ses be­ret­ti­get tvil om hvor­vidt for­sla­get vil be­gren­se tig­ging som fe­no­men og pro­blem. De vil ha na­sjo­na­le til­tak og mener at re­gje­rin­gen bare sky­ver pro­ble­me­ne over på po­li­ti­et og kom­mu­ne­ne. (©NTB)