Dette bildet skal angivelig være tatt i den irakiske byen Mosul og viser hvordan kristne hjem er merket og klargjort for plyndring.

Kristne hjem klargjøres for plyndring

Kristne hjem i den irakiske byen Mosul merkes, for å plyndres og rives. Byen er nå nesten tømt for kristne, etter at islamistgruppen ISIL har overtatt kontrollen.

Etter fredagsbønnen i forrige uke sendte jihadistene ut et brev til de kristne lederne i Mosul. Budskapet var krystallklart: Konverter eller betal en ekstra skatt som er pålagt de ikke-muslimske menneskene i Irak. De kristne som ikke lystrer må være ute av Mosul innen lørdag klokken 12.00. Sverdet er den eneste mulighet for de gjenværende kristne, skal det også ha stått i brevet.

I løpet av helgen er det også kommet meldinger om at islamistene nå markerer husene som de kristne har flyktet fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eiendommene blir merket av islamistgruppen ISIL (Den Islamske stat Irak og Levanten) etter at ISIL annonserte kravene til de kristne, fredag. Bygningene blir merket med den arabiske bokstaven «N», som står for ordet «Nasrani», som er det arabiske ordet for kristen. I tillegg har boligene blitt markert med «Tilhører Den Islamske Stat». Ifølge meldinger fra Irak blir hjemmene merket for å plyndres og destrueres. Dette meldes blant annet av nyhetsbyrået AINA (Assyrian International News Agency). Dagen har ikke fått bekreftet opplysningene fra uavhengige kilder.

Den sunnimuslimske islamistgruppen skal også ha markert sjiamuslimske hjem med bokstaven «r», som står for «rwafidh», (forkaster på arabisk).

En ny vekkelse

Stig Magne Heitmann, generalsekretær i Åpne Dører, sier at det ikke er overraskende at ISIL krever at kristne skal forlate dette området.

– Dette viser hva det radikale islam betyr. Noen moderate muslimer vil nok likevel ikke si at denne handlingen er av islam, sier Heitmann til Dagen.

Han mener at islamistene ikke ser at de kristnes nærvær har vært tilstede i byen i flere hundre år. Nærmere 2000 år ifølge Heitmann. Og fra et islamsk perspektiv er kristne et fremmedelement som ikke har rett til å bo i islamske områder.

– Når de religiøse lederne fikk en ende på Jesus og apostelen Jakob, trodde de at de hadde seiret. Men det førte bare til en ny vekkelse, sier Heitmann.

Forlot alt

De kristne som flyktet fra byen hadde også fått klare instrukser fra ISIL om å forlate alt de eide i hjemmene sine. De fikk bare beholde klærne de sto og gikk i. Mange ble likevel ranet av væpnede menn da de flyktet, og ble frastjålet det de hadde prøvd å ta med seg, ifølge NRK.

Heitmann mener dette er en humanitær tragedie. Men påpeker at kristne ikke må bli desperate.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Djevelens angrep på kirken har vist seg mange ganger. Men vi kristne må ikke gå inn i desperasjon. Men Gud er Gud og lar seg ikke beseire, sier Heitmann.

Tomt for kristne

– Mosul er nå tømt for kristne for første gang i historien, sier patriarken Louis Raphael Sako, av den Kaldeisk-katolske kirke i Bagdad, til nyhetsbyrået AFP. Mange flyktet allerede fredag kveld. Antall kristne i Mosul har sunket drastisk de siste årene. Omkring 60 000 kristne bodde i Mosul før den amerikanske invasjonen i Irak i 2003. I juni i år var det bare rundt 35 000 igjen. Da militante sunnimuslimer tok over byen forsvant enda 10 000 kristne fra byen, ifølge VG.

Paven ber for de kristne

– Vold bekjempes ikke med vold. Vold bekjempes med fred, sa Pave Francis da han utrykket sin bekymring for menneskene som ble tvunget på flukt ut av byen, der de har oppholdt seg i århundrer, skriver The Associated Press. Under den tradisjonelle Angelus-velsignelsen på søndag, sa Paven at han ville be for de forfulgte kristne. Paven oppfordrer samtidig til dialog for å løse de væpnede konflikter rundt om i verden, spesielt i Midtøsten og Ukraina.

Ber om nåde

Patriarken Sako, utsendte et åpent brev, torsdag. Der ber han ISIL om å revurdere utkastelsen av de kristne i Mosul, og poengterer at denne handlingen er i strid med Koranen. Han oppfordrer også de kristne i nærheten til å handle med fornuft og klokskap. Og ta vare på flyktningene som måtte komme.

Den tidligere erkebiskopen, som er den 113. patriark av Babylon, understreker at det står i koranen at «Du har din religion, jeg har min religion», og «Det er ingen tvang til religion». At nå ISIL forfølger de kristne i Mosul, som har levd sammen muslimene i byen i 1400 år, mener Sako at er den absolutte motsigelse.

– Det er et broderlig bånd mellom kristne og muslimer. De har delt hver søte og bitre omstendighet av livet. Kristent og muslimsk blod er blandet og de har kjempet sammen for deres rettigheter og land. Sammen har de bygd en sivilisasjon, byer og en arv. Det er virkelig urettferdig å nå avvise kristne, og kaste de ut av byen, å vurdere de som verdiløse, skriver Sako.

Han refererer også til koranen:

– Koranen befaler tilflukt for enken, den foreldreløse, de fattige og de som ikke har våpen, og respekt til den syvende nabo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ISIL

Den islamistiske gruppen ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) er aktiv i Irak og Syria. Gruppen ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

Tidligere var ISIL en del av Al Quaida, men de har nå trukket seg ut av terrornettverket.

Målet er en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria

Les også
– Feil om UNEs praksis
Les også
Den eneste veien til Jesus kan være gjennom TV’n
Les også
Teori og praksis
Les også
Høy dødsrate blant avhoppereKorea
Les også
Utsett retur av konvertitter
Les også
Lidelsens gevinst