For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Bygger fred via internett

Videokonferanser over internett blir nå tatt i bruk for å skape dialog mellom muslimer og kristne på Filippinene.

Publisert Sist oppdatert

I følge nyhetsbyrået Ecumenical News International (ENI) deltok nylig rundt tusen kristne og tusen muslimske studenter på en videokonferanse arrangert av organisasjonen PeaceTech. De muslimske deltakerne var samlet i grupper på 10-12 personer i byen Cotabato sør på Filippinene, mens de kristne kom sammen i smågrupper i byen Baguio 1600 kilometer lenger nord. Ved hjelp av videoutstyr og internett kunne gruppene likevel «snakke sammen».

Videokonferansen er en oppfølging av kamphandlingene mellom militante muslimer og filippinske regjeringsstyrker som startet da nasjonens høyesterett i begynnelsen av august nektet å godkjenne en avtale som ville sikre muslimene et visst selvstyre i enkelte områder sør på Filippinene. I følge BBC har rundt en halv million mennesker flyktet fra sine hjem på grunn av uroen.



Skrinlagt fred

Muslimene i sør har i flere tiår brukt våpen i kampen for selvstyre. I sommer så det ut til at det ville være mulig å få til en fredsavtale. Men etter de siste ukenes kamphandlinger er hele fredsprosessen blitt skrinlagt.

– En krig begynner i menneskenes tanker. Derfor må vi også jobbe med tankene dersom vi ønsker å skape fred, sa imam og leder for det filippinske militærakademiet Bedejim Abdullah under den nylig avholdte videokonferansen.

Under videosamlingen fikk noen av studentene mulighet til å legge fram sine oppfatninger av konflikten. På begge sider snakket studentene om at de vet lite om de andres tro og at holdningene derfor er preget av fordommer.

Etter videosamlingen ble en student fra hver leir spurt om hva de trodde ville være hovedresultatet av konferansen. Begge la vekt på at det er behov for undervisning og opplysning om hva de andres tro går ut på.



Fordommer

– Vi kan ikke lenger forholde oss likegyldig til de andre. I stedet må vi forsøke å fordype og utvide vår forståelse for våre muslimske brødre og søstre. Bare slik kan vi kjempe mot uvitenhet og fordommer, sa representanten for studentene i Baguio, i følge en nyhetsartikkel publisert av ENI.

Representanten fra Cotabato i det muslimske beltet av Filippinene, hevdet at både kristendom og islam er religioner som ønsker å fremme kjærlighet og fred.

– Uenighet må løses gjennom dialog. Vi er alle glad i troen vår. Samtidig må vi jobbe for å forstå de andres tro. Vi må minne hverandre på å verdsette det gode hver og en har å komme med, sa muslimenes representant.


Powered by Labrador CMS