JØDISK: Vestmuren eller Klagemuren er fortsatt jødenes helligste sted. Et arabisk forslag om å omgjøre muren til en del av Al-Aqsa-moskeen, ble moderert i siste liten. I stedet fordømmer UNESCO i sterke ordelag «Israels aggresjon på Tempelplassen», og ber Israel «ta de nødvendige skritt for å hindre provoserende handlinger som bryter med stedets hellighet.»

Vestmuren fortsatt jødisk

UNESCO utelot Vestmuren men tok med Patriarkenes grav og Rakels grav som hellige, muslimske steder. – Dette fører bare til mer palestinsk terror, sier Wiesenthalsenteret.

Det var direktør Irina Bokova i UNESCO som i siste liten onsdag fikk endret teksten i resolusjonsforslaget og fikk styret med på å droppe det kontroversielle kravet om at Vestmuren er et muslimsk, hellig sted og en del av Al-Aqsa-moskeen.

Israelske diplomater opplyser til YnetNews at ordene ble strøket etter sterkt press fra den israelske regjeringen og fra jøder over hele verden, og i tillegg frarådt på det sterkeste som farlig av UNESCOs egen generaldirektør Irina Bokova.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelsk aggresjon

Resolusjonen som ble vedtatt «fordømmer sterkt den israelske aggresjonen og ulovlige tiltak som begrenser friheten til å tilbe og adgang til det muslimske, hellige stedet Al Aqsa-moskeen.» Det beklager også på det sterkeste «stadige oppbud av israelske høyreekstremister på plassen», og ber Israel «ta de nødvendige skritt for å hindre provoserende handlinger som bryter med stedets hellighet.»

LES: Danser i glede over loven

Disse beskyldningene tilbakeviste president Reuven Rivlin i et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon onsdag.

Ingen endring

– Israel har ikke og vil ikke endre status quo på Tempelplassen, og vil fortsette å respektere rettighetene til de muslimske troende og stedets hellighet, sa Rivlin.

Han hevdet at Tempelberget blir holdt som gissel av folk som ønsker å starte en religiøs krig. Rivlin hadde også et spark til UNESCO.

– FN med alle sine organisasjoner har et ansvar for å arbeide mot enhver opptrapping av konflikten. UNESCO bør avvise alle forsøk på å nekte jødenes bånd til Tempelberget, sa Rivlin.

UNESCO slo likevel fast onsdag at «Al-Haram Al-Ibrahimi/Patriarkenes grav og Bilal Ibn Rabah-moskeen/Rakels grav» er en integrert del av Palestina.

Frykter mer terror

Simon Wiesenthalsenteret (SWC) berømmer direktør Irina Bokova for å tvinge gjennom at Vestmuren skulle utelates fra vedtaket i UNESCO. Likevel frykter de at omgjøringen av jødiske steder til hellige steder for muslimer bare vil øke «barbarisk palestinsk terrorisme.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Wiesenthalsenteret er glad for at direktør Irina Bokova lyktes i å fjerne det slu og ondsinnede forsøket fra palestinerne på å få den internasjonale organisasjonen til å slå fast at Vestmuren er et palestinsk sted, skriver rabbiene Marvin Hier og Abraham Cooper i en kommentar.

Araberlandene bak

Fem arabiske land stod bak resolusjonsforslaget på vegne av De palestinske myndigheter, som Israel betegnet som et «skamfullt og forførende forsøk på å omskrive historien.» Irina Bokova avviste initiativet, som hun så på som en «endring av status for Gamlebyen i Jerusalem og dens murer», og hun ba Rådet «gjøre vedtak som ikke ville føre til økt spenning på bakken.»

Resolusjonen ble støttet av 26 stemmer, mens seks stemte imot: USA, Tyskland, Storbritannia, Nederland, Tsjekkia og Estland. 25 land avholdt seg fra å stemme, blant dem Frankrike.

Wiesenthalsenteret finner likevel liten trøst i en UNESCO-resolusjon som omdefinerer to andre jødiske, hellige steder knyttet til det jødiske folk og jødedommen, og gjør både Patriarkenes grav i Hebron og Rakels grav i Betlehem til muslimske steder.

Støtter løgnen

– Denne voldshandlingen støtter ikke bare opp om den store løgnen som spres både av De palestinske myndigheter og Hamas, som nekter for de 3.500 år gamle bånd som knytter det jødiske folk til Det hellige land. Det fyrer opp under den arabisk-israelske konflikten og gjør den til en ideologisk og religiøs konflikt, skriver Hier og Cooper.

De ber USA utenriksminister John Kerry å påvirke palestinernes president Mahmoud Abbas for å få han til å stanse sitt korstog mot Israel.

– Vi ber Kerry å arbeide for å dempe volden ved å kreve at president Abbas stanser sin kampanje der han fyrer opp under intoleranse, vold og terror mot Israel, heter det i uttalelsen fra Hier og Cooper.

UNESCOs vedtak

Fordømmer Israels aggresjon på Tempelplassen og begrensningene for muslimske troende på stedet.

Beklager høyreekstreme jøders nærvær og oppførsel på plassen.

Vedtar at Patriarkenes grav og Rakels grav er muslimske steder.

Støtte fra 26 stemmer, mens 25 land avholdt seg fra å stemme. Seks land stemte imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Advarer mot kristen fundamentalisme
Les også
Vil skille kristne og muslimer på asylmottak
Les også
Verdens farligste bok
Les også
Israelsk politi fjerner aldersgrense ved al-Aqsa-moskeen
Les også
Knivoffer i Jerusalem tilgir gjerningsmannen