FORNÆRMET: Nina Karin Monsen reagerer sterkt på hvordan hun og andre kristne tenkere som argumenterer mot den nye ekteskapsloven, blir omtalt i en doktorgradsavhandling fra 2013.

Monsen opplever seg krenket i doktorgradsavhandling

Filosof Nina Karin Monsen overveier å klage til Kunnskapsdepartementet.

I en epost til departementet som ble sendt i april, kaller Monsen den aktuelle avhandlingen et smedskrift som stiller henne i ekstrem vanry. Hun spør om muligheten for å klage avhandlingen inn for departementet, eller om media er veien å gå.

– Avhandlingen er uten forskningsmessig betydning, men signaliserer en dyp motvilje mot meg og kristne tenkere som forsvarer det gamle ekteskapet og alle barns rett til anerkjennelse i norsk barnelov, sier Monsen til Universitas om bakgrunnen for henvendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Krenkelsessaker må tas alvorlig

Monsen hadde ikke anledning til å svare på spørsmål fra Dagen før vår deadline i torsdag.

– Ikke homotolerant

Allerede i august 2013 disputerte Helle Ingeborg Mellingen for doktorgraden ved Universitetet i Agder. Temaet var kristne argumenter mot den nye ekteskapsloven. Bøker av Nina Karin Monsen og Norsk Luthersk Misjonssambands informasjonsleder Espen Ottosen var blant tekstene Mellingen analyserte.

Selv om begge forfatterne er kritiske til homofilt samliv, mente Mellingen at retorikken deres var svært forskjellig. Mens hun fant en «tolerant, åpen og vennlig» tone hos Ottosen, oppdaget hun hos Monsen intet behov for å framstå homotolerant.

– Hun er en av svært få som har plassert seg utenfor den homotolerante diskursen, sa Mellingen til Dagen i 2013.

– Vanlig tøv

I ytterste konsekvens mente Mellingen at tekstene til Monsen kan «gjøre skade fordi de innprenter et svært krenkende språk som omtaler homofile og lesbiske som uønskede og i noen tilfeller kriminelle borgere». Denne påstanden hadde Monsen ingen forståelse for.

– Dette er det vanlige tøvet. Det er de homofile som har dekonstruert det menneskelige i kampen for sine egne interesser, sier Monsen. Hva er krenkende og absurd med at ekteskapet bør være for mann og kvinne? De politisk korrekte burde begrunne hvorfor barns rettigheter skal krenkes, sa Monsen.

Ingen behandling

Halvannet år senere, i april i år, valgte hun å klage avhandlingen inn for Kunnskapsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun neglisjerer sin første plikt som forsker og bruker anledningen til å diskriminere min kristne tro. Hun fremstiller meg som en person som trakasserer, sjikanerer og hater homoseksuelle, sier Nina Karin Monsen til Universitas.

ANDAKT: Dine ord skaper

Hun mener avhandlingen til Mellingen inneholder mange feil.

– Slik hun ordlegger seg, kan hun langt på veg selv beskyldes for den kritikk hun fremsetter mot meg og andre kristne. Å være uenig med den homonormative utviklingen burde etter hennes syn antagelig straffes som hatkriminalitet, sier Monsen.

Ingen behandling

Dagen fikk i går oversendt Kunnskapsdepartementets svarbrev til Monsen. Der blir det understreket at akademiske friheten er et grunnleggende prinsipp for forskning ved norske høyere utdanningssinstitusjoner. Dette forutsetter at forskningen skal holde høyt faglig nivå.

«Universitetet i Agder har fastsatt etiske retningslinjer for ansatte og retningslinjer for behandling av saker om mistanke om vitenskapelig uredelighet», skriver avedelingsdirektør Anne Grønholt og førstekonsulent Kasper Auan.

De ber Monsen ta kontakt med Universitetet i Agder hvis hun har ytterligere spørsmål.

Benekter sjikane

Helle Ingeborg Mellingen mener Monsens påstander får stå for hennes egen retning. Hun hilser faglig begrunnet kritikk velkommen, men har ingen forståelse for at hun skal ha sjikanert Monsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har analysert tekster som har inngått i en offentlig debatt, jeg har ikke kommet med noen personkarakteristikker av henne, sier Mellingen til Universitas.

LES OGSÅ: Masterstudent påstår Utlendingsnemnda definerer tro

Dekan Ernst Håkon Jahr ved Fakultet for humaniora og pedagogikk ved Universitetet i Agder har ikke planer om å foreta seg noe på bakgrunn av Monsens kritikk. Han påpeker at mange kan være misfornøyd med innholdet i et akademisk arbeid.

– Nina Karin Monsen har skrevet en bok som er kontroversiell og er diskutert i en doktorgradsavhandling. Hvis hun vil delta om debatten, er det fritt fram. Det er måten å diskutere dette på, sier Jahr til Dagen.

Doktorgrad

Helle Ingeborg Mellingen disputerte for doktorgradsavhandlingen ved Universitetet i Agder i 2013.

Tittelen var «Fra smertespråk til lykkenormativitet: Kjønn, seksualitet og religiøs identitet i et performativitetsperspektiv».

Hun analyserte tekster av blant andre Nina Karin Monsen, Espen Ottosen og Arnfinn Nordbø.

Les også
Utsikten fra emeritietPer Lønning
Les også
Påstår UNE bestemmer hva som er troMacumbe Eninga
Les også
Mener folk ikke bør krenke religion
Les også
Vil sørge for mer kristenstoff i media
Les også
God erfaring å huse flyktningSyria-flyktninger