UROVEKKENDE: Tony Blair mener man står overfor samme type ekstremisme i enkelte britiske skoler som den man ser i regi av islamistbevegelsen Boko Haram i Nigeria. Foto: AFP / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / NTB Scanpix

Advarer mot ekstremisme

Tidligere statsminister Tony Blair og nåværende statsminister David Cameron er uenige om mangt, men deler uroen for ekstrem islam i britiske klasserom.

Bakgrunnen er det påståtte plottet omtalt som « Den trojanske hest»–skandalen i skoler i Birmingham.

Tilsynsmyndigheten ble tilkalt etter påstander om en strengt muslimsk overtakelse av flere skoler, som Dagen fortalte om forrige tirsdag. Sist uke ble det levert rapport om 21 av skolene, med konklusjon om at en kultur for frykt og fornærmelser hadde fått fotfeste i noen av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Skolen trenger verdier. En begynnelse kan være å gjenreise respekten for den troen som er Vestens mest verdifulle arv, skriver Dagen på lederplass.

Krever toleranse

En av lederne for den lokale enheten som driver skolene i søkelyset, anklager myndighetene for å mistolke dem med vilje. David Hughes omtaler seg selv som en praktiserende anglikansk kristen og forteller at muslimer i Birmingham føler seg forrådt at de kritiske rapportene, melder BBC.

Skolesaken har uansett utløst offentlig debatt om verdigrunnlaget i britiske skoler.

– Problemet er ekstremisme basert på et forvrengt og støtende syn på religion, sier Tony Blair ifølge The Daily Telegraph.

Han påpeker at religiøs ekstremisme gjør seg gjeldende i Midtøsten, i fjerne Østen og i Afrika, for eksempel representert ved Boko Haram i Nigeria. Denne organisasjonen er blitt beryktet for voldelige angrep på kirker nord i Nigeria og for å ha bortført mer enn 200 skolejenter. Men Blair mener britene også har trusselen innenfor sine egne grenser.

– Det er et problem i vårt eget samfunn, som vi kan se fra skoler i Birmingham, sa mannen som var statsminister for Labour fra 1997 til 2007.

– Vi må befeste den sterke verdien av religiøs respekt og toleranse for forskjeller, sa Blair. Han mener fiendtlighet på dette området må angripes og rykkes opp med roten.

Roser kirker

De samme verdiene trekkes fram av nåværende statsminister David Cameron fram som noe av det karakteristiske ved Storbritannia. Han mener verdiene er en forutsetning for at samfunnet skal fortsette å blomstre. Han vektlegger betydningen av demokratiet, pressefriheten, rettferdige domstoler – og kirker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vår tro på toleranse ble vunnet gjennom kamp og er forbundet med de forskjellige kirkene og trossamfunnene som er kommet til å kalle Storbritannia sitt hjem, skriver han i The Mail on Sunday.

Cameron synes britene noen ganger er for beskjedne på vegne av sin egen kultur. De siste årene mener han man har sett faren med å signalisere at det er greit om du ikke tror på demokrati, likhet og toleranse. Han hevder det ikke bare har ført til splittelse, men også gitt rom for at både voldelig og ikke–voldelig får gro.

– Så jeg tror vi trenger å bli mye mer muskuløse når vi fremmer britiske verdier og institusjonene som holder dem oppe, skriver han.

Ikke imponert

Kritikere av Cameron er ikke imponert.

– Regjeringens korstog for å befeste «britiske verdier» i utdanningssystemet vårt er i beste fall meningsløst, i verste fall farlig, og i alle fall en pervertering av britisk historie, skriver den venstreorienterte kommentatoren Owen Jones i The Guardian.

Muslimsk overtakelse av skoler?

  • De siste ukene har en påstått muslimsk overtakelse av offentlige skoler i Birmingham fått stor oppmerksomhet i britiske medier.
  • Et brev som beskrev en strategi for dette, blir omtalt som et falsum. Men offentlige inspektører har funnet flere eksempler på det de mener er urovekkende tendenser til islamisering på noen skoler

Les også
Når skolen trenger verdier
Les også
Frykter islamisering av britiske skoler
Les også
Imam utskrevet fra sykehus etter angrep
Les også
Bekymringsfull utvikling i Europa
Les også
Fundamentalist-inspeksjon av skoler i Birmingham