Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringen får kritikk for å ha kuttet støtte til frivillige organisasjoner. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Regjeringen vil kutte støtte til frivilligheten

Støtten til en rekke frivillige organisasjoner er kuttet i regjeringens forslag til nytt statsbudsjett for 2015. Det vekker reaksjoner.

Særlig klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har brukt ostehøvelen. Sistnevnte departement kutter totalt 15,6 prosent i støtten til frivillige organisasjoner, skriver Dagsavisen.

Støtten til 4H Norge, Det norske Skogselskap og Norges jeger- og fiskerforbund, kuttes med til sammen med 988.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må legge ned

Natur og Ungdom og ungdomsorganisasjonen Spire mister hele støtten på 100.000 kroner hver.

– For vår del innebærer kuttene fra landbruks- og klima- og miljødepartementet at vi får null kroner til drift neste år. Hvis budsjettet går igjennom, må vi legge ned organisasjonen. Det er helt forferdelig og vi jobber på spreng for å forhindre det, sier leder i Spire, Mari Gjengedal.

– Et mønster

Hans Olav Syversen i Kristelig Folkeparti reagerer på «seigpiningen» av frivilligheten og varsler omkamp i budsjettforhandlingene. Han kaller kuttene «smålige». Også SV reagerer.

– Dette ser ut som et mønster. Regjeringen uttrykker stor støtte til noe, for så å kutte økonomien. Det gjelder frivilligheten, de fattigste, avisene, matproduksjonen, rettshjelp, arbeidsledige, og så videre, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til NTB.

Selv om det kuttes mange steder, trekker stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) fram at andre organisasjoner, som frivillige organisasjoner innen Kriminalomsorgen, får økt støtte.

– Organisasjonene gjør et arbeid det står respekt av, og som de innsatte får mye igjen for. Regjeringen vil stimulere dette viktige arbeidet, sier han til NTB. (©NTB)

Les også
Kutter bistand til 32 land
Les også
Frp: – Vil lytte til KrF og Venstres ønsker og krav
Les også
Budsjettets vinnere og tapere
Les også
Frivilligheten får ikke økt momskompensasjon
Les også
Ingen økning i husleietilskudd til friskoler