Klikk for å endre tekst

Ut med avisene

Hvis unge krist­ne nå - di­rek­te eller in­di­rek­te - læres opp til å ikke å bry seg om de vik­tigs­te verdi­sa­ke­ne i vår tid, da er det vir­ke­lig fare på ferde, skriver Dagens lederplass.

Dagen er en roms­lig avis. For oss er det en selv­føl­ge å gi spalte­plass til me­nin­ger som går på tvers av det avi­sen selv står for. Ja, vi slip­per til og med folk til som an­ty­der at avi­sen vår egent­lig ikke burde ek­sis­tert.

Pas­tor Jo­stein Kroge­dal i Intro Sand­nes går i spal­ten «I fokus» på fre­dag langt i å gjøre nett­opp det. I ar­tik­ke­len skri­ver Kroge­dal at det å følge med i krist­ne medi­er er «ab­so­lutt ikke noe å an­be­fa­le».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og i den flok­ken han leder, ser det ut som få­re­ne føl­ger hyr­dens røst.

- I Intro er det få som hol­der krist­ne aviser som Dagen, Vårt Land eller Kor­sets Seier, sier Kroge­dal til Dagen i dag.

Her i Dagen har vi ikke noe behov for å frem­stil­le oss selv som ver­dens­mes­te­re. Men vi ar­bei­der hver dag for å le­ve­re våre le­se­re et pro­dukt som er in­for­me­ren­de, en­ga­sje­ren­de, mo­bi­li­se­ren­de og opp­byg­ge­lig. At Kroge­dal ikke vil an­be­fa­le noen av de krist­ne dags­avi­se­ne - og selv ikke hans egen be­ve­gel­ses organ Kor­sets Seier - til sine med­lem­mer, får vi bare ta til etter­ret­ning. Ham om det.

Men den tenk­nin­gen som lig­ger bak Kroge­dals ut­fall mener vi det er grunn til å kom­men­te­re. Slik vi tol­ker pas­to­rens inn­legg, ser det ut som det spe­si­elt er de­bat­ten og me­nings­bryt­nin­gen som fore­går i medie­ne han har pro­ble­mer med.

«Dis­ku­sjo­ner og unyt­tig prat pas­ser ikke på trykk i det of­fent­li­ge», skri­ver Kroge­dal. Ut­ford­rin­gen blir da hvem som skal av­gjø­re hva som er nyt­tig og hva som er unyt­tig.

In­tro-pas­to­ren selv ser ut til å ha fun­net løs­nin­gen på det. I ar­tik­ke­len an­be­fa­ler han at lære­sam­ta­ler skal skje «rundt bor­det med teo­lo­ger og ho­ved­le­de­re». Eller i de luk­ke­de rom, som noen kunne være fris­tet til å kalle det.

Dette blir alt­for elitis­tisk for oss. Dagen har siden grunn­leg­gel­sen i 1919 iden­ti­fi­sert seg med det som i tid­li­ge­re tider ble kalt «det myn­di­ge lek­fol­ket». Den van­li­ge krist­ne kvin­ne og mann har full rett til både å ha og hevde sine me­nin­ger.

Selv­føl­ge­lig både kan og skal van­li­ge krist­ne en­ga­sje­re seg i den teo­lo­gis­ke de­bat­ten. Tenk for ek­sem­pel på hvor mye len­ger det teo­lo­gis­ke fra­fal­let i Den nors­ke kirke hadde kom­met, hvis det ikke hadde vært for mot­stan­den som ma­jo­ri­te­ten av kirke­gjen­ger­ne gir ut­trykk for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det kan­skje tris­tes­te i Kroge­dals inn­legg er den ned­vur­de­rin­gen av kris­tent sam­funns­en­ga­sje­ment som han i prak­sis gir ut­trykk for. Han skri­ver - smått ral­je­ren­de - at «Kir­ken er kjent for så mye rart». Blant disse rare tin­ge­ne som kir­ken an­gi­ve­lig skul­le være kjent for ram­ser Kroge­dal opp blant annet «Nei til abort og ditt og datt».

Den lang­sik­ti­ge kam­pen for de ufød­te barna - og den dags­ak­tul­le kam­pen for de le­ge­ne som vil følge sin sam­vit­tig­het - er ikke bare «ditt og datt», Kroge­dal. Vi opp­le­ver det som re­spekt­løst å om­ta­le dette skjebne­spørs­må­let på en så lett­vint måte.

Selv­føl­ge­lig er kir­ken mot abort. Det har den all­tid vært, og det vil Kris­ti sanne kirke all­tid være. Og selv om andre stem­mer stil­ner, så må vi som Jesu di­sip­ler fort­set­te å en­ga­sje­re oss for «disse mine mins­te».

Hvis unge krist­ne nå - di­rek­te eller in­di­rek­te - læres opp til å ikke å bry seg om de vik­tigs­te verdi­sa­ke­ne i vår tid, da er det vir­ke­lig fare på ferde.

Les også
Reagerer på konfliktstoff i kristne medier
Les også
Valgforsker levner De Kristne små sjanserDe Kristne
Les også
Fri debatt i Dagen
Les også
Saklig og sømmelig debatt - i Dagen og akademiaTarjei Gilje
Les også
Ber journalister sette seg inn i kristen troFamilie & Medier