EIA OG HAAVIK: Sosiologen Harald Eia er en av de kjente ansiktene som blir å se i den nye TV-serien hvor Thor Haavik er programleder.

Thor Haavik snakker med Harald Eia om kristen påvirkning

I en ny TV-serie snakker presten med en rekke kjente personer om hvilken betydning kristendommen har hatt for Norge.

Denne uken har TV Inter gjort opptak til den nye serien både i Oslo og Trondheim. Programleder Thor Haavik møtte blant andre sosiolog og TV-personlighet Harald Eia, advokat Geir Lippestad og nonnen Anne Bente Hadland.

TV-serien «Kristenretten»

I programserien Kristenretten skal Thor Haavik reise rundt i Norge for å undersøke konsekvensene av det som skjedde på Moster år 1024.

Serien skal være «leken, lett og forståelig for en ung målgruppe». En skal se på utviklingen av demokratiet og rettsstaten Norge, og studere kristendommens innflytelse på vestlig sivilisasjon.

Blant annet skal Thor Haavik treffe advokat Geir Lippestad for å snakke om menneskeverd, og samtale med Harald Eia om hvor mye av æren kristendommen skal ha for at Norge har blitt det det har.

Serien er innom viktige historiske plasser, møte norske og internasjonale eksperter, og tematiserer alt fra kunst og musikk, til historie og sosiologi.

Serien produseres av TV Inter, i samarbeid med Tro og Medier, og er finansiert av Bjørgvin Bispedømme.

Kilde: programbeskrivelsen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møtet med Eia

– Jeg hadde aldri truffet Harald Eia før, så det var kjekt. Jeg spøkte litt med at jeg var «Ut i vår hage»-frelst i ungdommen, sier Haavik og refererer til komiserien Eia lagde for NRK sammen med Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen mellom 2003 og 2008.

Temaet denne gangen var derimot av en viktigere karakter. Den nye serien har arbeidstittelen «Kristenretten» og utforsker kristningen av Norge.

– Det er litt underkommunisert hvor viktig den endringen var. Hvor stor innvirkning kristendommen hadde på menneskesynet, for eksempel, sier Haavik.

– Eia er ikke selv kristen. Hvilken vurdering hadde han av dette temaet?

– Jeg tror ikke jeg skal avsløre det før programmet sendes. Men litt av poenget for oss er å snakke med folk som har kunnskap om temaene vi drøfter i serien, sier Haavik.

NY TV-SERIE: Thor Haavik er programleder og Anette Løken Jahr regissør for den nye serien som tar for seg kristendommens inntog i norsk samfunn og lovverk for 1000 år siden.

Vil knuse myter

Han får støtte fra regissør Anette Løken Jahr.

– Vi lager et program som i høy grad oppfordrer seerne til å kunne reflektere rundt disse spørsmålene selv. Da intervjuer vi også mennesker som ikke nødvendigvis har de samme brillene som vi selv har, sier Jahr.

Like fullt vil serien «ta allmennkunnskapen om kristendommens betydning for Norge opp til et nytt nivå, gjennom å knuse etablerte myter». Slik heter det i programbeskrivelsen. Målet er å bevisstgjøre den neste generasjonen og gi alle større innsikt i viktigheten av å bevare Norges kristne kulturarv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Derfor snakker vi med folk som har troverdighet og tyngde. Noe av poenget her er bevisstgjøring. En fisk ser ikke vannet han svømmer i. Litt på samme måte er det med kristendommens betydning for vår kultur, sier Jahr.

NY TV-SERIE: Thor Haavik i samtale med nonne og priorinne ved Sta. Katarinahjemmet, Anne Bente Hadland om hellige Hallvard av Lier.

De nye norske heltene

Thor Haavik drar fram historien om hellige Hallvard, Oslos skytshelgen, som et godt eksempel på hvordan kristendommen kom med helt nye fortellinger til folket. Fortellinger om selvoppofrelse, og om at selv en slavekvinne kunne ha uendelig stor verdi.

– Det er en utrolig sterk historie som viser hvordan folkets forbilder endret seg på den tiden. Der har du en person av ganske høy rang som risikerer sitt eget liv for å beskytte en slavekvinne og hennes ufødte barn.

– En ganske stor overgang fra vikingtidens idealer?

– Ja, det kommer rett og slett nye idealer inn i det norske samfunnet. Tanker om barmhjertighet. Og om å vise omsorg, sier Haavik.

NY TV-SERIE: Advokat Geir Lippestad kommenterer kristendommens betydning for lov og rett og moral i Norge.

Klar til jubileumsåret

Anette Løken Jahr opplyser at programmet vil være ferdig produsert rundt november, og at det skal klart til jubileumsåret 2024.

Serien er finansiert av Bjørgvin bispedømme i anledning at Norge i 2024 feirer at det er 1000 år siden Kristenretten ble innført. Hvilke TV-kanaler som vil sende programmet, er ikke helt avklart enda.

– Det er veldig motiverende å jobbe med dette. Å bidra til at vi blir litt mer bevisst på røttene våre. Uansett hva man måtte mene om hvor sekulært Norge er i dag, så er vi en del av en større tidslinje, avslutter Jahr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.