William Grosaas er NLA-lektor er luthersk prest.

Tore og Tarjei får besøk fra podkasten Ulest: – Hvem er kirkehistoriens Donald Trump?

I ukens utgave av podkasten «Tore og Tarjei» er NLA-lektorene bak podkasten Ulest gjester.

Denne uken er Peder Solberg og William Skolt Grosås fra NLA Høgskolen på besøk i Dagens podkaststudio. Sammen med Tore Hjalmar Sævik lager de podkasten Ulest hvor de snakker de om sentrale kristne tekster fra de ulike århundrene i kirkens historie.

Samtalen dreier seg både om hvorfor de tror podkasten har slått så godt an, og om hvilke nålevende personer som kan sammenlignes med historiske skikkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Luthers personlighetsendring

– Hvem er kirkehistoriens Donald Trump, spør podkast-vert Tarjei Gilje i løpet av ukens episode av «Tore og Tarjei».

Han får et kontant svar fra William Grosaas, som i tillegg til å være lektor er luthersk prest.

– Det synes ikke jeg er vanskelig å svare på det i det hele tatt. Vi har jo et ideal om at du skal være veldig from og høflig. Men det finnes en teolog på 1500-tallet, som etter å ha sluttet i klosteret gjennomgår en personlighetsforandring, sier Grosaas.

Han sikter altså til ingen ringere enn reformatoren Martin Luther. Etter å ha vært kjent for sin milde og snille natur, blir han «en grobian».

– Han elsker å gi folk kallenavn. Han elsker å sette folk på plass. Han elsker å ydmyke folk ved å si morsomme ting og si hvor crazy de er. Og folk elsker det! Du kan like han eller ikke, men han er underholdende. Han er først og fremst en folkelig person. Så Luther, Martin Luther, han er en slags Trump.

«Luthers lille brune»

I den humørfylte passiaren viser NLA-lektoren til at en de av Luthers retoriske verktøykasse er å si «jeg gidder ikke å være from», «jeg vil si ting som de er» noe som ikke var helt ukjente toner hos den tidligere amerikanske presidenten.

– I en av de første talene i Donald Trumps presidentkarriere sa han at det største problemet i vårt land er politisk korrekthet. Litt på samme måte sier Luther at problemet i kirken er falsk fromhet.

ULEST-podkasterne William Grosaas og Peder Solberg er gjester i ukens «Tore og Tarjei».

Han viser til at Religionskritisk forlag for mange år siden ga ut en bok som het «Luthers lille brune» med sitater fra Luther som ikke tåler å nevnes på prekestolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den er full av like mye greier som det en tenkt «Trumps lille brune» ville vært, poengterer han.

Katolikk til Luthers forsvar

Etter litt lett humring i studio kommer katolikken Peder Solberg reformatoren til forsvar.

– Men han beholder jo sitt fromme jeg midt i alt dette. Han går til angrep på mye rundt seg, men han har en hengivelse i seg som i alle fall ikke jeg kjenner igjen hos Trump, da.

– Og når det gjelder språk og teologi vil nok Luther med større dekning kunne omtale seg selv som et «stabilt geni», legger Dagen-journalist Tore Hjalmar Sævik til.

– Men Trump er et retorisk geni. Hans evne til å få alle saker til å handle om seg. Vi sitter og snakker om ham nå – i en sabla teologipodkast, konstaterer Grosaas.

Hør hele samtalen i siste utgave av «Tore og Tarjei».

Alt om den suksessrike teologi- podkasten Ulest finner du her.

Les også
Lanserer ny podkast om bøkene du ikke har lest: – Skatter som kan velsigne oss