LIVSREGLER: Patrick Mouratoglous er en av verdens beste tennistrenere og var blant annet trener for tennisstjernen Serena Williams, skriver Ann-Christin Østerberg. Foto: Mark Baker / AP / NTB

Livets spill

I Netflix dokumentarserien Livets spill møter vi noen av verdens beste trenere. De har alle hatt stor suksess på hvert sitt felt, og underveis har de erfart både opp og nedturer. Det er disse erfaringene som er grunnlaget for de «livsregler» som de lever etter, både som trenere og ellers i livet.

Det er inspirerende å se folk som har tatt modige og tydelige valg. 
Det som er enda mer inspirerende, er at de livs og treningserfaringene som trenerne deler, er gjenkjennbare visdomsord, fra en helt annen kilde, Bibelen.

I Bibelen finnes veiledning for hele livet, som har vist seg å være gode å følge gjennom tusenvis av år.

Her følger noen bibelvers til trener Patrick Mouratoglous livsregler, som vi møter i episode 4. Han er en av verdens beste tennistrenere og var blant annet trener for tennisstjernen Serena Williams.

Livsregel 1: Din største svakhet kan bli din største styrke

I barndommen var Patrick så sjenert at han gikk til psykolog i ett helt år før han klarte å si ett eneste ord. Han fikk panikk av stillhet fordi han aldri visste hva han skulle si. Derfor valgte han å holde seg unna folk. I stedet ble han en dyktig observatør av mennesker, og utviklet en ekstrem god evne til å lese folk. Denne evnen ble nøkkelen til hans suksess som trener.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Vi lever i en verden hvor folk spiller (faker) hele tiden, men som trener må du vite hva folk egentlig tenker. Jeg lytter ikke til det de sier, jeg lytter til det de tenker. Når jeg har den informasjonen, kan jeg legge en plan.» Patrick Mouratoglou.

2. Korinter 12,8–9 «Tre ganger ba jeg Herren om at den måtte bli tatt fra meg, men han svarte: ‹Min nåde er nok for deg, for kraften fullendes i svakhet.› Derfor vil jeg helst være stolt av mine svakheter, for at Kristi kraft kan ta bolig i meg.»

Livsregel 2: Vær aldri redd (for å få sparken).

En god trener må ikke være redd for å miste jobben. Du må være fri til å gjøre det du har bestemt deg for. Du kan ikke handle ut ifra frykt. Som trener og utøver må du akseptere at du kan gjøre feil, fordi du også er villig til å ta risiko.

Jesaja 41,10 «Frykt ikke, for jeg er med deg. Være ikke redd, for jeg er din Gud! Jeg gjør deg sterk og hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd.»

Livsregel 3. Feil er uunngåelig, men ikke la de definere deg

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange sier at de vil bli best, men de fleste tror ikke på det. Frykten for å ikke lykkes, kan være hemmende og føre til selvsabotering. Hvis du ikke har prøvd ditt beste, har du heller ikke mislyktes. Nederlag kan også være nyttig, hvis du håndterer det riktig. Vi lærer ved å feile, men ikke la de feil du har gjort definere deg.

Mika 7,8 «Gled deg ikke over meg, min fiende! For om jeg faller, skal jeg reise meg igjen. Sitter jeg i mørke, er Herren lys for meg.»

Livsregel 4: Følelser er ikke gode rådgivere

Vi har alle følelser, men de er ikke alltid de beste rådgiverne for livet.

En god trener bryter ikke en relasjon med sin utøver i affekt. Sørg for at avgjørelsen du tar, ikke er styrt av følelser.

Efeserne 4,31–32 «Slutt med all hardhet og hissighet, med sinne, bråk, spott og all ondskap. Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Livsregel 5: La dem vite at de ikke er alene

Som trener er det mer effektivt å møte utøver med kjærlighet, istedenfor motstand og dom. Når du viser utøver at du er på hans eller hennes lag, og alltid vil stå med og vil deres beste, vil også utøver ønske å gjøre sitt beste tilbake.

5. Mosebok 31,6 «Vær modig og sterke! Vær ikke redde og la dere ikke skremme av dem! For Herren din Gud går selv med deg. Han svikter deg ikke og forlater deg ikke.»

Livsregel 6: En god løgn kan bli sannhet.

Hvis utøverne tror de er gode, selv om det ikke alltid stemmer med hva statistikken viser, spiller de ti ganger bedre. Dermed kan løgnen bli sann.

Ingen regel uten unntak! Selv om vi alle kan ty til «fake it till you make it» krykken en gang iblant, er løgn og livsløgner generelt ikke på anbefalingslisten i Bibelen over gode strategier for livet. Her anbefales heller Guds sannheter over hver enkeltes liv.

Efeserne 2,10 «For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud på forhånd har lagt ferdige for at vi skulle vandre i dem.»

Du trenger ikke være verdensmester for å nikke gjenkjennende til de rådene som Mouratoglou gir. Det er de færreste av oss som blir best i verden på noen som helst, uansett hvor mye vi prøver. Det som imidlertid er sikkert, er at ingen andre kan leve ditt eller mitt liv, det kan vi bare gjøre selv. Da er det godt å vite at «kroppslig øving er nyttig til noe, men gudsfrykt er nyttig til alt.»

Jesaja 41,10

«Frykt ikke, for jeg er med deg. Være ikke redd, for jeg er din Gud! Jeg gjør deg sterk og hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd.»