FULLT TRØKK: Rekorden til Jarle Waldemar er 16 stevner på en sommer. I år blir det «bare» 14. Her fra Sommergospel i begynnelsen av juni i år. (Foto: Alf Magne Grindhaug)

Jarle Waldemars 2.200 kilometer lange sommerstevne

Med campingvogn og familie på fem skal barneevangelist Jarle Waldemar besøke 14 sommerstevner. For innsatsen har han fått Dagens gullratt.

Han kunne ha kjørt fra Sandnes til Venezia. 2.200 kilometer skal familien Waldemar legge bak seg denne sommeren. 12 av i alt 14 stevner skal gjøres unna i skoleferien.

For barneevangelisten er ferien høysesong. Han skal møte tusenvis av barn og foreldre, og selge nye bøker, cd-er og annet inspirasjonsmateriell for barnefamilier. Dessuten skal han ha litt ferie med sin kone Karina og sine tre barn.

- Vi dro på en god utenlandsferie i mai, nå er det tid for å jobbe, men det blir jo litt ferie dette også da, medgir barneevangelisten.

- Å reise fra sted til sted i en campingvogn i over en måned. Hvordan får dere det til som familie?

- Det er jo fantastisk, rett og slett. Vi får masse familietid og får være tett på hverandre. Dessuten er vi jo en del på scenen sammen og legger inn litt familieaktiviteter mellom stevnene.

Men å tilbakelegge 2.200 kilometer i en bil med tre barn i baksetet kan by på utfordringer. Biltiden må derfor planlegges.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har for eksempel «bilmerke»-leken og «hva tenker jeg på nå»- leken. Dette krydres med lydbøker, musikk og Nintendo DS. Det viktige er å ha variasjon.

Å stoppe og ta pauser er et annet godt råd. For familien Waldemar er «sneglehuset» som henger på bilen kjærkomment.

- Når vi vil spise bare stopper vi og går inn i campingvognen. Det er helt genialt.

Med 14 stevner på programmet møter familien folk hele tiden. Mye folk.

- Hele familien får ferievenner på hvert eneste sted. Noen treffer vi igjen år etter år. Så det er en veldig sosial greie for familien. Det er fascinerende når vi kommer til Lyngdal bibelcamp, for eksempel. Når vi kommer rullende inn på campingplassen strømmer barna til, for de kjenner oss igjen. Da går det tre minutter, så er barna våre i gang med å leke med andre barn. Det er veldig artig. Men det er mye jobb også. Vi har verdens beste budskap og vil gjerne presentere det så godt som mulig på møtene, og så skal vi helst hilse på folk og smile mellom møtene også. Jeg må være på hele tiden. Det koster krefter.

I fjor kostet det litt for mye, for Jarle ble syk midt i turneen. Det skal helst ikke skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg ble forkjøla i fjor, midt i turneen. Da hadde vi kjørt et ganske hardt løp i forkant for å få ferdig produktene vi skulle selge. Det gikk utover kroppen. Vi er jo tross alt bare mennesker.

For å holde seg i god form prøver familien å spise sunt.

- Det kan være fristende å gå for lette løsninger som McDonald's og pølse på bensinstasjonen, men vi prøver å spise sunt på turneen. Ofte spiser vi i kantinene på stevnene sammen med de andre, eller så griller vi. Når man er trøtt etter et møte er det fristende å spise sjokolade. Det er jo lov det, men vi prøver å holde litt disiplin på kostholdet likevel.

Den største utfordringen med så mange uker på veien er skittentøy.

- Vi skal jo pakke for en hel måned, og vi skal ha med oss alle mulige klær som passer for all slags vær. Vi kan vaske underveis, men ofte må vi videre til neste stevne før klærne er tørre. Skjønner?

For mange er sommeren en tid for åndelig påfyll og dette er også høysesong for Waldemar sine egne produkter. I løpet av sommeren selger han store mengder med bøker, cd-er, dvd-er og annet inspirasjonsmateriell. I år er det familieandaktsboka «Tro i hjemmet» og dvd-en «Johnny og Conny 2» som er ferskt. Egentlig skulle han også ha lansert en studiebibel for tweens (10-12-åringer), men den boken må utsettes til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For oss handler det om å gi familier noe som kan inspirere dem utover høsten, når alle de herlige stevnestundene er over, sier Jarle.

Men det handler også om økonomi. I fjor måtte Waldemar inspirasjon kutte kraftig i kostnader og si opp ansatte på grunn av røde tall i regnskapet. Fortsatt er barneevangelisten i minus og må jobbe hardt for å komme i balanse.

Det var også en av grunnene til at familien flyttet til Sandnes i fjor der Jarle fikk fast jobb som barnepastor i pinsemenigheten Klippen Sandnes.

- Det har gått overraskende bra. Vi er fem personer som har blitt røsket opp fra Østlandet og er flyttet til Vestlandet. Det er klart at vi savner folk, men vi har landet godt her. Det er mindre avstander mellom reisemålene her, så jeg får mer tid sammen med familien. Dessuten er jo vestlendinger veldig åpne og positive, sier Waldemar.

Les også
En feltguide til sommerstevnene
Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no