ELSKET OG SAVNET: Om Sakkeus visste at han var elsket og savnet av Gud, vet jeg ikke, men han var i alle fall truffet i hjertet av tanken på at han måtte få se Jesus, skriver Håkon C. Hartvedt.

Etterlyst eller savnet?

– Det er forskjell på å være etterlyst fordi en er skyldig, enn meldt savnet fordi en er elsket, sto det på et notat jeg fant. Og under dette utsagnet sto det: Lukas 19,10. Det skriftordet handler om Sakkeus, og lyder slik: «For Menneskesønnen er kommet for å søke og frelse det som var fortapt.»

Gud kunne med full rett etterlyse oss for å dømme og straffe oss. Men det er ikke Hans agenda. Han savner hver eneste en som er kommet bort ifra Ham, og Han ga sin Sønn for at hver den som tror på Ham skal slippe sin velfortjente straff.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om Sakkeus visste at han var elsket og savnet av Gud, vet jeg ikke, men han var i alle fall truffet i hjertet av tanken på at han måtte få se Jesus, så nedverdigende det enn måtte være for en velstående mann, og sikkert delvis forhatt toller.

Så stoppet Jesus nettopp der, så opp og sa: «Sakkeus, skynd deg og kom ned! For i dag må jeg bli i ditt hus!» (Luk. 19,5) – Hva? Vil Jesus snakke med meg? Kjenner Han meg ved navn? Overveldet av denne kjærligheten, tar han imot Jesus med glede.

At Han nå også ser sin synd er tydelig, og i møtet med Jesus skjer en total forvandling i hans hjerte på dette området. Nå sier han: «Halvdelen av det jeg eier, gir jeg til de fattige. Og har jeg presset penger av noen, skal jeg gi det firedobbelt igjen.» Og Jesus svarer: «I dag er frelse blitt dette hus til del, siden også han er en Abrahams sønn.» (Luk. 19,8–9)

Kanskje er du også en av Guds sønner og døtre som er savnet? Lar du deg finne?