Bildet viser linjeskipet «Ingermanland» under restaurering.

Du skal få lønn når du kommer hjem

Vi tar med litt fyrhistorie i dag også. Denne gangen om et forlis, men også om en fantastisk redningsdåd. Og enda en gang siterer vi Ida Elisabeth:

«Forliset til det store linjeskipet ‹Ingermanland› av Arkhangelsk i 1842 kommer aldri til å bli glemt. Skipet hadde 892 personer om bord – nesten 400 av dem druknet. Skipet hadde hatt vanskelige værforhold hele ferden ned langs norskekysten, og i det de fikk gløtt av Lindesnes fyr i det fjerne, blåste det opp til full storm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den uhyggelige skipskatastrofen strakte seg over flere dager og ble til et mareritt som aldri har sluppet taket i befolkningen på disse breddegrader. Takket være heltemodig innsats fra lokale loser, skippere, fiskere og andre sjøfolk ble over 500 russere reddet …

Les også
I arbeid for lyset

Tragedien med ‹Ingermanland› har gått inn i historien som en av verdens største skipskatastrofer med seilskip.

Men losene og de andre heltene fra Landøy, Rosnes og Farestad fikk ingen belønning, ingen takk … Det var andre – høyere opp på rangstigen – som klarte å ta æren for innsatsen og fikk en påskjønnelse fra tsar Nikolaj …»

Les også
Styr etter lyset!

En misjonær kom tilbake til USA etter å ha tilbrakt 40 år i Kina. Kaien var full av folk. Men det var nok ikke misjonæren de ventet på, men en popartist som hadde vært tre uker på turne der. «Herre, her har jeg gitt 40 år av mitt liv til Kina. Denne ungdommen har bare vært vekke i tre uker. Så får han denne velkomsten, mens jeg …»

Da svarte Gud: «Mitt kjære barn. Du er ennå ikke kommet Hjem!»