ANDAKT: «Kor stort min Gud» er mitt stalltips, men du finner din sang, skriver Sverre H. Skilbreid. Foto: Odd Mehus

Tidskapsler sprengfulle av liv

De siste to ukene har hver andakt fra meg handlet om evangeliet. Til slutt har jeg lyst til å vise videre til en av de beste kildene for slik forkynnelse. De gamle evangeliske sangene.

Dette er ikke et debattinnlegg om musikkstiler i forsamlinger og menigheter. Jeg er også glad i moderne lovsang, og moderne former. Den diskusjonen er ikke poenget her.

Jeg vil positivt peke på de gamle evangeliske sangene som en kilde for solid forkynnelse om evangeliet. Hver epoke har mange sanger som er glemt i dag. Men andre har blitt stående, av gode grunner.

Mange av dem er født i tider av vekkelse og fornyelse. Mange er skrevet i tider av personlig kamp for å bli stående i troen. I enkle ord er de konsentrater av hva som var viktigst. Korte vers bærer store horisonter og sterke dyp. Det er tidskapsler sprengfulle av budskapet som alltid er nytt.

La det være din andakt i dag. «Kor stort min Gud», er mitt stalltips, men du finner din sang. Finn fram sangboken fra din tradisjon. Har du gitar eller piano? Det går også fint uten. Søk på nettet. Der er det en stor rikdom av nyinnspilte versjoner av de gamle skattene. Finn en artist som synger fra hjertet. Og lytt om igjen.