KREFTER: Har du vært med å flytte tunge ting? Store kommoder og skap i heltre, eller et piano?, spør Sverre H. Skilbreid. Foto: Torstein Bøe / NTB

Møbler

Har du vært med å flytte tunge ting? Store kommoder og skap i heltre, eller et piano? Det blir mye koordinering. Og det gjelder å unngå å få en tå eller en finger i klem.

De siste tiårene har ikke «lov og evangelium» vært mest på moten. Mange har forbundet det med noe mørkt og negativt. Eller som begrensende for alt det andre som Guds Ord snakker om.

Men livet skal likevel leves. Da trenger vi å snakke om de gamle sannhetene. Ellers vil vi automatisk ende i klem. Under det som bare Jesus kunne bære. Vi har sterke idealer om frihet og kraft som kristne. Samtidig kan vi skrike av smerte innvendig, som det er et piano over tærne. Det er virkelige krefter.

Er det ikke alvor med Guds lov da? Jo, enda mer enn vi forstår i dag. Loven skal gjøre oss stumme for egen ære. Nettopp det er ekte frihet. For da kan vi være levende på grunn av det Jesus gjorde for oss, og ikke ende i klem. (Rom 3) Og bare derfra finnes kraft til å følge Guds lov.

Dette temaet hører hjemme på prekestolen, i samtalen og i sjelesorgen. Det var ikke dyster fromhet som drev våre forfedre til å snakke mye om dette. De eide samme nød og smerte som oss. Og den samme lengselen etter ekte frihet i Kristus.