TAL VEL: Framsnakk andre! Velsign og tal vel der du kan! Det vil gjøre dagen din glad, skriver Jan Torland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Ikke ødelegg dagen din

Jeg skulle gitt mye for å ha sittet ved kong Davids føtter og hørt på hans livsvisdom. Trolig ville jeg spurt ham om nøkkelen til å leve et godt liv. David nevner en viktig ting som kan drepe gleden og suge kraften ut av livet ditt:

«Er du en som har glede av livet, som elsker å se gode dager? Hold da tungen borte fra det som er ondt, og leppene borte fra svikefull tale!» Sal 33,13–14

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke baktal andre eller si noe ondt om andre. At det du sier er sant, gjør det faktisk ikke bedre. Negativ ladede ord sprer død og mørke. Når du møter den du har baktalt, dannes det lett et usynlig skille blant dere. Baktale skiller venn fra venn.

Baktale gjør noe med deg. En rot til å vi baktaler andre, er ofte at vi bevisst eller ubevisst ønsker å heve oss over andre. Baktale hemmer kreativiteten din, så Ikke la sladder eller baktale få ødelegge verken dagen eller livet ditt.

Det finner en mye bedre vei! Bruk tunga til å tale sant og vel om andre! Be og velsign menneskene rundt deg! Det gir glede, og som David sier: Du får se gode dager!

Hvor kjekt er det ikke å møte noen du har talt vel om eller bedt til Gud for over tid? Da kommer de gode ordene lett og det blir en positiv samtale. Ut fra slike samtaler kommer det ikke sjeldent både gode ideer og kreativitet. Vennskap styrkes og dyrkes!

Framsnakk andre! Velsign og tal vel der du kan! Det vil gjøre dagen din glad!