NÅDE: Musikalen Les Misérables. Her Øystein Wiik som Jean Valjean. Foto: Inge Gjellesvik / NTB

Å kollidere inn i Jesu nåde

Særlig unge menn kan oppleve det tannløst med så mye snakk om Guds nåde og kjærlighet. Da forteller jeg historien fra musikalen og filmen les Miserables. Filmen fra 2012 anbefales. Der synges det rått og usminket.

Valjean har vært straff-fange altfor lenge. Når han endelig løslates, er han preget av to ting: Han er stemplet som en forbryter, selv om han er løslatt. Og han vil hevne seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen tar imot ham. Men han slipper inn hos en biskop. Valjean synes han er både godtroende og naiv. Om natten stjeler Valjean alt sølvet han finner. Han blir selvsagt tatt, og neste dag ført til biskopen. Nå kan han bli fange for alltid.

Men istedenfor tilgir biskopen ham og gir ham sølvet. Så han kan starte et nytt liv. Musikalen oppsummerer Valjeans indre kamp. «Hvorfor tillot jeg denne mannen å røre sjelen min og lære meg kjærlighet? Han behandlet meg som alle andre, ga meg tillit, og kalte meg bror. Og han nøder Gud for livet mitt.»

Prosjektet om hat og hevn møtte sin overmakt: Guds nåde og kjærlighet. Historien er kjent. Valjean tar seg av foreldreløse Cosette. Det er ikke bare søtt, men en mann som modig og voldsomt legger ned livet sitt, etter å ha kollidert inn i Jesu nåde.