Anna Marie (18) og Mia (19) er kristne, kvinner og ledere: – Ofte en posisjon du kan føle deg alene i
Ungdomslederne tror det nye konseptet «Juniakollektivet» er kommet for å bli.
Misjonssalen i Oslo var lørdag 18. november fylt opp av 160 kvinner fra 28 ulike kirkesamfunn i Norge.
Anledningen var et helt nytt konsept kalt «Juniakollektivet», hvor hensikten er å samle kvinner i kristent lederskap til nettverksbygging og inspirasjon.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Juniakollektivet; hvor kvinner i kristent lederskap samles
– Arrangeres for første gang 18. november i Storsalen menighet i Oslo.
– En dag for og med kvinner med fokus på erfaringsutveksling, utrustning og nettverkskoblinger.
– Retter seg mot kvinner som enten lurer på om de har et kall til å lede og/eller forkynne eller for dem som er leder og forkynner i kristen sammenheng.
– Målet for dagen er å skape en arena som byr på forkynnelse og samtaler med kvinner som har opplevd mye utfordrende og krevende, men samtidig mye godt i tjenesten.
– Initiativtakerne og arbeidsgruppa består av: Anne Mari Schiager Topland (Oslo Storbymenighet), Janne Våje Nielsen (Frelsesarmeen), Torbjørg Oline Nyli (Ytre Randesund misjonskirke), Anne Birgitta Langmoen Kvelland (Storsalen menighet), Zoé K. Skjæraasen (Troens Bevis Ung) og Solveig A. Tveitereid (Storsalen menighet).
Kilde: Juniakollektivet, via Facebook
Målgruppen er alt fra smågruppeledere til generalsekretærer.
Blant deltakerne som tente på konseptet var venninnene Mia Olea Bølgen (19) og Anna Marie Giske (18) fra Ålesund.
De er henholdsvis ungdomspastor i pinsemenigheten Puls og ungdomsleder i Pinsekirka Filadelfia Ålesund.
– Jeg liker at de retter seg mot kvinner i lederskap. Det finnes mange gode kvinnesamlinger, men dette føltes annerledes og veldig spennende, sier Giske.
– Jeg har gledet meg siden jeg fikk høre om denne lederdagen i sommer. Det er viktig å stå sammen som kvinne, kristen og leder fordi det ofte kan være en posisjon du kan føle deg alene i, sier Bølgen.
Ensom rolle
De to venninne forteller at de har vært heldige i sine menigheter med tanke på kvinnelige forbilder.
Men de vet om flere kvinner som opplever å være ensomme i lederrollen og som ikke har noen å ringe når dagene er krevende.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Det er en så stor trygghet å ha eldre, Jesus-orienterte kvinner med mer erfaring som vi kan lene oss på og lære av. Betydningen av å kjenne kvinner som har hatt de samme rollene som oss, er veldig stor, sier Giske.
Som ungdomspastor verdsetter Bølgen å ha kvinner rundt seg som vet hva hun går gjennom og som kan oppmuntre og be for henne.
– Det er så deilig å ha sånne kvinner i livet sitt. Dette virker som en perfekt arena for å knytte til seg enda flere av dem, sier hun.
Fornøyde arrangører
Bak Juniakollektivet står både menigheter og kristne organisasjoner.
I arbeidsgruppa sitter blant andre Anne Mari Schiager Topland fra Oslo Storbymenighet, Janne Våje Nielsen fra Frelsesarmeen og Torbjørg Oline Nyli fra Ytre Randesund misjonskirke.
De forteller til Dagen at gleder seg over at så mange har meldt seg på nysatsingen.
– Interessen forteller meg at dette er noe som har vært etterlengtet blant kvinner i kristent lederskap. Kanskje noe vi ikke visste at vi lengtet etter, sier Topland.
Nyli stiller seg bak den beskrivelsen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi kvinner er jo til stede på lederkonferanser, men der er vi ofte i mindretall og føler oss kanskje alene. Jeg tror en slik målrettet lederdag for kvinner vil hjelpe oss å ta plassen vår og gjøre det Gud har kalt oss til, sier hun.
Apostelen Junia
Bruken av navnet Junia var ikke tilfeldig. Junia var en kristen apostel som satt i fengsel med Paulus og som fikk mye ros av ham. Hun er i tillegg den eneste kvinnelige apostel som er nevnt i Det nye testamente.
Nielsen fra Frelsesarmeen liker at Juniakollektivet ikke fokuserer på teologiske forskjeller, men gjenkjennelse og oppbyggelse blant kristne kvinner.
– Jeg opplever oss som målrettede og unike, med fokus på nettverksbygging og å utruste kvinner i ulikt lederskap. Vi har hatt stor enighet i gruppa underveis, sier hun.
Topland er enig og ønsker at kvinner i lederposisjoner ikke skal bli usynliggjort.
– Jeg tror det finnes mange som Junia der ute, som fortjener mer oppmerksomhet for sine lederroller. Da er det godt å komme sammen her for å anerkjenne og heie på hverandre, sier pastoren.
– Bred appell
En som har blitt en del av heiagjengen er Sjelesørger og tidligere pinsepastor Marit Landrø (82).
Hun var invitert på lederdagen som forbeder, men kjente ikke altfor godt til konseptet fra før.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Jeg synes det er veldig fint å være her, og spesielt flott er det å se så mange unge, sier Landrø til Dagen.
Den erfarne sjelesørgeren har også lagt merke til mangfoldet av kirkesamfunn representert.
– Det sier meg at dette med kvinner og ledelse har bred appell i Kristen-Norge. Så er jeg glad for å se at her er det ikke fokus på å feire, men undervise og hjelpe hverandre til å bruke gavene og talentene Gud har gitt oss.
Glad for at tidene forandrer seg
Under lederdagen ble Landrø trukket frem som et forbilde, spesielt med tanke på at hun var Norges første kvinnelige pinsepastor.
Hun tror en slik ledersamling ville kommet som et sjokk på Kirke-Norge da hun var like gammel som Giske og Bølgen.
– Det ville nok blitt tolket som opprørsk. Men jeg er glad for at vi lever i en annen tid nå. Når jeg ser rundt meg i dag, ser jeg mange flotte lederkvinner. De må vi virkelig støtte, sier Landrø.
Spent på fortsettelsen
Ingen i arbeidsgruppa kan love at Juniakollektivet blir en årlig tradisjon.
Men de håper frøet de har plantet i år vil kunne spire i fremtiden.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi sender med denne lederdagen ut en invitasjon, så er vi åpne for i hvilken retning Juniakollektivet vil vokse. Ønsket er jo at flere tar eierskap og tar egne lokale initiativer, sier Nielsen.
– Vi i arbeidsgruppa kommer fra ulike steder, men jeg opplever det så inspirerende, styrkende og morsomt å være med dem. Jeg håper at det kan smitte over til andre slik at flere blir med, sier Topland.
– Juniakollektivet er ingen organisasjon, men et nettverk. Her er det plass til mange flere og som et hvilket som helst annet kollektiv skal også dette være dynamisk og formes mens det går, sier Nyli.
Bare begynnelsen
Mia Olea Bølgen og Anna Marie Giske håper å ta med seg både visdom og relasjoner tilbake til hverdagen i Ålesund.
De er også overbevist om at Juniakollektivet har kommet for å bli.
– Absolutt. Hundre prosent. Jeg vet om mange andre som har etterspurt lignende initiativ, så med Guds hjelp tror jeg det bare vil spre seg fremover, sier Giske.
– Å samle, utruste og motivere kvinner til å leve ut sitt lederkall er kjempebra og noe som trengs i høyeste grad, sier Bølgen.