FORKYNNER: – Bedehuset trengte å møte folk som var annerledes, og de kunne øve på meg, sier Eyvind Volle, som har svart belte i Taekwondo. FOTO: Ove Eikje

Forkynner med svart belte i kampsport

Da Eyvind Volle begynte som forkynner, hadde han langt hår og bukkeskjegg. Etter blandede reaksjoner på bedehuset, endret han stilen.

– Jeg husker at jeg var sent ute til et møte, og kom i full fart inn på bedehuset, kanskje litt vill i blikket. Ute på gangen møtte jeg en eldre dame, og hun nærmest lettet fra gulvet, forteller Eyvind Volle (25) til Dagen. Han kommer fra Eidsnes på Sunnmøre.

– Jeg mente at bedehuset trengte å møte folk som var annerledes, og de kunne øve på meg. Men til slutt måtte jeg klippe både hår og skjegg, for jeg opplevde at dette forstyrret for budskapet i min forkynnelse, minnes han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forkynner og student

Eyvind Volle begynte i høst som ny misjonssekretær i Stavanger krets av Den indre Sjømannsmisjon. Han er ansatt i en full stilling, samtidig som han tar en bachelor i bibeloversettelse på Misjonshøgskolen i Stavanger.

– Jeg er glad i språk, og som ung forkynner lærte jeg litt hebraisk på egenhånd. Jeg hadde et opphold i Immanuelkirken i Tel Aviv for Israelsmisjonen. Her ledet jeg en hel gudstjeneste på hebraisk, og jeg tror at folk forstod meg, smiler Eyvind.

LES OGSÅ: Korsets trefoldige kraftfelt

Taekwondo

Den unge forkynneren fra Sunnmøre har en bakgrunn som er noe spesiell sammenliknet med sine kollegaer. Som ungdom begynte han med kampsporten taekwondo.

– Jeg fikk egentlig ikke lov hjemmefra, og spesielt far var skeptisk til at jeg skulle drive med kampsport. Far er også forkynner. En kveld han var ute, dro jeg likevel avsted for å lære taekwondo. Etter hvert ble også far positiv til mitt engasjement, og han støttet meg i dette valget, forteller Eyvind.

Dette var naturligvis med forbehold om at idretten aldri skulle komme i veien for kristne aktiviteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eyvind deltok på samlinger rundt i landet, og oppnådde til slutt første grad i svart belte.

Lite skader

– Taekwondo gir god fysisk trening, og det er en allsidig sport. Siden det er stort fokus på sikkerhet, er det lite skader, forteller han.

– Har du noen gang hatt bruk for knepene du lærte i denne kampsporten?

– Da jeg var elev på Vestborg videregående skole i Stranda, jobbet jeg en tid som dørvakt. Der hendte det at jeg kom i håndgemeng. Det er en trygghet å vite at jeg stiller sterkt i slike situasjoner. Man blir dessuten bevisstgjort på det ansvaret en har til å gripe inn dersom noe skulle skje, svarer Volle.

Han legger ikke skjul på at taekwondo har vært til hjelp for ham senere i livet, både når det gjelder selvkontroll og å beholde roen i tøffe situasjoner.

Jegersoldat

Den spreke ungdommen er ikke redd for å ta nye utfordringer. Da det var tid for militærtjeneste i 2008, søkte han seg inn som jegersoldat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er infanterister som jobber bak fiendens linjer i skjul. De driver med rekognosering og speiding, og det er en hard tjeneste både fysisk og psykisk, forteller han.

Da gutten var ferdig med førstegangstjeneste i militæret, ville han egentlig fortsette i Forsvaret, men sendte i tillegg en søknad til Bildøy bibelskole.

– Jeg hørte aldri noe fra Forsvaret. Det ble Bildøy, og jeg var litt skuffet. Jeg mente at jeg som kristen allerede hadde inne basiskunnskapene, og kunne derfor mer enn nok om kristen tro. Det skulle vise seg at jeg kunne ikke tatt mer feil, smiler han.

Bibelen åpnet seg

Eyvind valgte musikklinjen for å få mest mulig ut av oppholdet, og høsten 2009 var han på plass på bibelskolen. Tiden som lå foran skulle få enorm betydning.

– Jeg husker fortsatt øyeblikket da Bibelen åpnet seg for meg. En lærer stod og underviste om Kristus i Det gamle testamente. Det var ting jeg forsåvidt visste fra før, men plutselig ble budskapet levende for meg. Det jeg tidligere hadde lest på grunn av plikt, gav meg nå en tørst og hunger etter mer. Jeg fikk en pang-opplevelse om at Kristus var klippen, og det gikk et lys opp for meg, minnes han.

Eyvind tar blant annet fram det som står om Moses som ville møte Gud ansikt til ansikt i 2. Mosebok kapitel 34. Det fikk han ikke, men fikk se ham bakfra. I møte med Gud var det bare et sted Moses kunne være: «Deretter sa Herren: Se, her tett ved meg er et sted, still deg der på klippen.» Det var bare hvis Moses stod på klippen (Kristus) at han kunne møte en hellig Gud. Og i 1. Kor 10,4 står det at klippen som fulgte Israelsfolket i ørkenen, var Kristus.

LES OGSÅ: Ansikt til ansikt med evigheten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reisende på fulltid

Etter at Eyvind Volle var ferdig med bibelskolen, reiste han ett år i team. De var fire ungdommer som for det meste besøkte skolene til Indremisjonsforbundet, der de deltok på møtevirksomhet og undervisning.

I januar 2011 fikk Volle spørsmål om å reise som forkynner i Sunnmøre Indremisjon.

– Jeg hadde litt samme følelse som Jonas, som rømte fra kallet. Men etter noe betenkningstid sa jeg ja til oppgaven, og begynte høsten 2011. Jeg reiste på fulltid fram til sommeren 2013, forteller han.

På bibelskolen gikk Eyvind sammen med Siv Anita fra Sirevåg i Rogaland. De fant tonen to år senere, og ble kjærester. For å komme litt nærmere henne, begynte han i et studium om bibeloversettelse på Misjonshøgskolen i Stavanger høsten 2013. Samtidig pendlet han fram og tilbake til Sunnmøre der han var forkynner i halv stilling.

Bibeloversettelse

– Jeg er opptatt av språk og eksegese, og satser på en bachelorgrad i første omgang. Etter planen er jeg ferdig til neste sommer. Men jeg må holde litt høyere tempo enn det som er vanlig siden jeg vil ta dette på to år. Dette studiet er kanskje det mest bibelmettede som finnes, og det passer meg fint siden jeg først og fremst ønsker mer bibelkunnskap. Jeg har ingen konkrete planer i dag om å satse på arbeid innen bibeloversettelse, men stiller meg åpen med tanke på fremtiden, sier studenten.

Han sluttet sin tjeneste i Sunnmøre Indremisjon nå i høst, da han begynte i full stilling som misjonssekretær i Den indre Sjømannsmisjon i Rogaland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg hadde hatt lite kontakt med denne organisasjonen tidligere, men jeg var en gang ombord på Elieser. Min vordende svigerfar har forøvrig vært skipper på båten, forteller han.

Eget firma

Eyvind Volle er ikke sunnmøring for ingen ting – og derfor er han også en gründer. Han driver datafirmaet MissionTech, som blant annet står bak appen MinMenighet.

– Jeg er selvlært også på dette feltet. Jeg hadde litt fritid, og fikk en idé. Så googlet jeg «How to make an app?» (Hvordan lage en app?, journ.anm.) og begynte derifra. De første versjonene av MinMenighet laget jeg på egenhånd, men nå er vi tre stykker som jobber med den, forteller han.

Opptatt av apologetikk

Den unge predikanten er også opptatt av apologetikk (trosforsvar), og vi lurer på om dette har noen funksjon i hans forkynnelse.

– Det hender at jeg berører det, hvis teksten legger opp til det. Men jeg er skeptisk til å bruke apologetikk i forkynnelsen, for jeg ønsker å gi folk åndelig føde, og ikke min filosofi. Samtidig ser jeg at det må være noen arenaer i menighetene for slike nyttige ting som apologetikk. Men det må aldri komme i stedet for forkynnelsen, mener han.

I samtaler med folk på tomannshånd ser Eyvind at det er nyttig med trosforsvar når man skal vitne om den kristne troen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke synkende skip

– Hvilke utfordringer ser du for «et synkende skip» som Indre Sjø?

– Dette er langt fra et synkende skip, og jeg tror at vår organisasjon har et stort potensial i fremtiden. Det er en liten organisasjon, men vi har trofaste misjonsvenner som er sterkt engasjert i arbeidet. De er lojale, og brenner for virksomheten, understreker Eyvind Volle.

Han legger til at det som var bakgrunnen for at organisasjonen ble til, å nå fiskere med Guds ord, er stort sett borte. I dag drives Indre Sjø mer som en indremisjonsbevegelse.

LES OGSÅ: 70 mill. til synkende skip?

Cruiseskip

– Men jeg tror at cruiseskip blir viktig i fremtiden, og da beveger vi oss litt tilbake til røttene. Jeg ser store muligheter for diakoni og forkynnelse, ikke minst blant mannskap på cruiseskip. Her er mange utlendinger, som har lite kontakt hjemover. Flere er glade for å få et nytestamente på sitt språk. Vi har hatt tilfeller i Bergen der folk er blitt frelst, og de hadde ikke hørt om Jesus før, forteller Eyvind.

Fyrtårn for Jesus

Han er opptatt av at Indre Sjø må få kontakt med unge, og dette må skje gjennom en klar bibelsk forkynnelse.

– Når Jesus løftes fram, vil han trekke andre til seg. Derfor ønsker vi å bygge et fyrtårn for Jesus i Rogaland – og resten ligger i Guds hender, understreker Eyvind Volle.

LES OGSÅ: Forkynn Ordet!

Les også
Forkynn evangeliet
Les også
Predikanter og inntektSkattelister 2013
Les også
Emanuel Minos og Jesu gjenkomst
Les også
Ansikt til ansikt med evighetenEmanuel Minos
Les også
Fred, og samtidig strid