Sørger: Lys tennes under en minnesamling i en park i Bogota, Colombia. Over hele verden har mennesker vist sin sorg for de som døde da Omar Mateen skjøt rundt seg på nattklubben Pulse.

– Kristne må ikke si at ofrene fikk som fortjent

Lørdag for snart to uker siden lærte 200 kristne om hvordan religion kan skade homofile. Morgenen etter våknet de til nyhetene om massakren i Orlando.

Mange hadde møtt frem på seminaret som ble holdt på Chester Square, like ved Buckingham Palace i London. Et nytt initiativ skulle hjelpe kristne til å møte homofile, lesbiske og transpersoner på en god måte, med Bibelen i hånden. Bak stod organisasjonene True Freedom Trust og Living Out, organisasjoner som består av kristne som selv lever med en tiltrekning til personer av samme kjønn, men uten å leve det ut i seksuell praksis.

Bare timer etter at møtet var ferdig tok Omar Mateen seg inn på homobaren « Pulse» i Orlando og skjøt og drepte 49 mennesker før han selv ble drept. Mateen skal ha vært en dypt religiøs muslim, og debatten har senere gått høyt om hvordan religiøst begrunnet motstand mot homofili på ulike måter har skapt frykt og vanskelige leveforhold for homofile.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kristne: Ikke si at de homofile i Orlando «fikk som fortjent», ber Matt Moore i en artikkel som er publisert på Christian Post. Bloggeren og kirkeplanteren levde selv som homofil før han ble en kristen, og har skrevet mange artikler om sin kamp med egne følelser. Nå frykter han at kristne skal se Mateen som en Guds hevner, og på den måten gi inntrykk av at kristne ønsker å se homofile drept.

Delte meninger

Seminaret forrige helg er bare ett eksempel på de mange forsøk fra kirkens side på å komme klarhet i hvordan kjærlighet til Bibelen lar seg forene med kjærlighet til homofile. Noen mener at en fordømmelse av homofil praksis ikke er forenlig med kristen nestekjærlighet.

Andre mener at det er å svikte de kristne som strever med sin legning og ønsker å ta Bibelens ord på alvor. Kampen om hva kirken skal mene skapte senest store bølger da Kirkemøtet i Den norske kirke vedtok at det skal lages liturgi for vigsel av likekjønnede.

Men også blant dem som holder fast på at homofil praksis er synd, er det delte meninger om hvordan en skal forholde seg til spørsmålet i praksis. De to organisasjonene som arrangerte seminaret sist lørdag oppfordrer kristne til å ha lavere skuldre i møte med homofile. Mange kan føle at kirken er mot dem som mennesker.

– De opplever at de er helt alene i verden, og at ingen forstår hva de føler. Vårt mål er å la dem vite at de ikke er alene. Og at det er fullt mulig å leve tiltrukket av mennesker av samme kjønn og være tro mot Bibelen. Vi vil gi hjelp til kristne som, i likhet med oss selv, erfarer denne tiltrekningen, sier en av talsmennene for organisasjonen Living Out i en omtale av konferansen.

Som fortjent

Bloggeren Matt Moore har smakt på nok av beske kommentarer fra kristne til at han finner advarselen betimelig. Han er oppvokst i Shreveport, Louisiana, en by der 98 prosent regner seg som gjenfødte kristne.

– Jeg hører ofte noen som sier at «hedningene» fikk det de fortjente. At Gud slo sodomittene mens de mesket seg i sin synd. De peker på bibelske historier som Sodoma og Gomorrah og nesten opprømt proklamerer de at Gud «fortsatt driver og straffer rebeller», skriver han.

Etter at han selv «ble fanget av Jesus» har han tatt avstand fra homofil praksis. Men han har gjort det til sitt kall å hjelpe kirken til å møte homofile på en bedre måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke verre syndere

Ifølge Moore er det ingen tvil om at homoseksuell praksis er synd. Og å omfavne homoseksuelle begjær er et opprør mot «en god og hellig Gud», sier han.

– Som en som tilbrakte fire kvelder i uken på klubber for homofile før Jesus fikk tak i meg kan jeg forsikre deg om at en nattklubb full av berusede homoseksuelle er en av de minst hellige stedene du kan gå inn på. Men er homoseksuelle syndere verre enn søndagsskolesyndere? På ingen måte, skriver Moore i et innlegg på bloggen sin.

– Uten Guds nåde er du akkurat like solgt til synden i deg som en lesbisk, homofil, bifil eller transseksuell person. Din ondskap kan kanskje arte seg annerledes, men er ikke mindre avskyelig i Guds øyne, skriver han.

Ikke Guds behag

Det er ikke første gang Moore langer ut mot det han beskriver som bibelbelte-innbyggere av republikansk valør. At han får svar på tiltale gjør ham bare mer overbevist om behovet for en korrigering i konservative holdninger i en del leire. I artikkelen om Orlando-drapene advarer han mot å skille mellom synder.

– Ikke tro et øyeblikk at under ditt konservative republikanske ytre er ditt hjerte noe mindre ondt enn den homofile mannen som danset på den homobaren i Orlando. Gud har ikke behag i at den onde dør, og det har heller ikke de som har hjerter fylt av kjærlighet, skriver Moore. Han mener den som hevder å følge Jesus bør sørge over de som gjør opprør og ikke vil tro på ham.

– Gråt over døden og den heftige sorgen som kommer med den. Men ikke si et eneste nedsettende og dømmende ord. Din egen syndighet gjør at du fortjener intet mindre enn en evighet under Guds vrede, skriver bloggeren.

– Ikke sørg

At Matt Moore og de to britiske organisasjonene har rett i sin bekymring for kristne, har allerede blitt åpenbart. Pastor Roger Jimenez i Verity Baptist Church i Sacramento fortalte ifølge Washington Post sin menighet at de ikke burde sørge over de døde «sodomittene». Det er som å sørge over at 50 pedofile dør, sier pastoren.

– Jeg synes det er flott. Det hjelper samfunnet. Vet du hva, jeg tenker at Orlando er litt tryggere i kveld, sa pastoren til sin menighet, før han fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tragedien er at ikke flere døde. Tragedien er at han ikke fullførte jobben.

Det skal også nevnes at uttalelsene fra pastoren i den frittstående menigheten har vakt harme i mange kristne leirer.

– Jeg fordømmer hele fremstillingen hans, sa for eksempel pastor Samuel Rodriguez som er president i National Hispanic Christian Leadership Conference og en sentral talsmann for konservative kristne i USA.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
50 drept i skyting på nattklubb for homofile
Les også
FRI-leder: – Et stort og åpent sår i det skeive miljøet
Les også
Megakirke-pastor gir støtte til ofre
Les også
Hatet mot de homofile
Les også
Amerikanere diskuterer årsaker til skytemassakrer