Jesusscenarier 2040

Hvor synlig er Jesus gjennom oss som tror i Norge i 2040? Viktigere enn å få til et regjeringsskifte, er det at vi som kristenfolk arbeider etter en felles strategi for å gjøre ham synlig.

Vi nær­mer oss stor­tings­val­get, og mange krist­ne er med rette en­ga­sjert på ulike måter i valg­kamp og po­li­tisk virke.

For­val­ter­an­sva­ret gir oss som krist­ne en eks­tra di­men­sjon til slikt en­ga­sje­ment, fordi vi nett­opp tror vi er kalt av Gud selv til å for­val­te jord og sam­funn til det beste for alle, uav­hen­gig av tro eller livs­syn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Like fullt er tro­lig verdi­grunn­la­get i vår kul­tur på lang sikt vik­ti­ge­re for et godt sam­funn enn hvem som sit­ter i re­gje­ring de neste fire år.

Da er det vik­tig at vi som tro­en­de, uav­hen­gig av kirke­sam­funn, ar­bei­der etter en fel­les stra­te­gi for å løfte Jesus og Guds rikes ver­di­er frem både gjen­nom me­nig­hets­fel­les­skap og i det of­fent­li­ge rom.

For det førs­te gjør vi lurt i å ha en fel­les stra­te­gi for å syn­lig­gjø­re Jesus gjen­nom fel­les­skap av tro­en­de over­alt - både geo­gra­fisk og demo­gra­fisk. Et slikt stra­te­gisk og fel­les virke­mid­del, er for ek­sem­pel DAWN Norge. Det er et glim­ren­de ini­tia­tiv for å ko­or­di­ne­re og frem­me etab­le­ring av tro­en­de fel­les­skap over­alt og spe­si­elt der Jesus ikke syn­lig al­le­re­de er til­ste­de.

For det andre bør vi ha en fel­les stra­te­gi for å løfte frem Guds rikes ver­di­er - eller vår krist­ne kul­tur­arv, om du vil - i det of­fent­li­ge rom.

Om ikke Jesus blir snak­ket om i lunsj­pau­sen eller til og med på Dags­revy­en, er det ikke like lett å få en dia­log om tro med kol­le­ga­er eller na­bo­er - eller få for­stå­el­se for at det krist­ne verdi­grunn­lag er et gode for grunn­lov eller skole­pla­ner.

I så måte er det vik­tig at vi på tvers av kirke­sam­funn trek­ker i samme ret­ning for å ut­rus­te både skri­ben­ter, de­bat­tan­ter og fri­mo­di­ge stem­mer som våger løfte frem sin tro også i det of­fent­li­ge rom. I vår tid har det ofte en per­son­lig kost­nad, og som me­nig­he­ter må vi der­for ak­tivt elske dem frem og støt­te dem som løf­ter sin stem­me. Nett­opp dette er vårt lang­sik­ti­ge mål i tanke­smi­en Ska­per­kraft, og her vil vi gjer­ne ha alle gode kref­ter med på laget for å få dette til.

For det tred­je ville det tro­lig være nyt­tig om vi etab­ler­te en fel­les stra­te­gi for å i stør­re grad ak­tivt lytte og ak­tivt kunne på­vir­ke po­li­tis­ke be­slut­nin­ger som i sær­lig grad be­rø­rer vårt kul­tu­rel­le verdi­grunn­lag. Det be­rø­rer selv­sagt spørs­mål som bio­tek­no­lo­gi og fa­mi­lie­po­li­tikk, men også andre sider ved sam­funns­ut­vik­lin­gen in­nen­for næ­rings­po­li­tikk og ikke minst miljø­po­li­tikk. I Brus­sel har den Evan­ge­lis­ke Al­li­an­sen med re­la­tivt stor ef­fekt dre­vet slikt lobby­ar­beid, og en lig­nen­de aktør hadde tro­lig vært nyt­tig for oss på fel­les­kris­ten grunn i Norge.

For noen år siden del­tok jeg i opp­føl­gin­gen av et pro­sjekt kalt «Ber­gens­sce­na­ri­er 2020». Gjen­nom flere år hadde hundre­vis av ber­gen­se­re sett på hva som skul­le gjøre Ber­gens­re­gio­nen til en mer livs­kraf­tig og dy­na­misk re­gion frem mot 2020. Blant ver­di­ene som ble ut­meis­let, var det å få til en «vi i samme båt»-tenk­ning og det å spil­le hver­and­re gode, samt å sam­ar­bei­de på tvers av in­sti­tu­sjons­gren­ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I kristen-Norge kunne vi ha god nytte av å tenke et «Norgesscena- rier 2040». Hvor synlig er Jesus om 27 år, og hva skal til for at han i størst mulig grad løftes frem?

Uten Guds ånd kan vi ingenting gjøre. Det er likevel ikke dumt å orvalte våre gudgitte talenter på best mulig måte, slik at vi med størst mulig presisjon kan gjøre det vi er kalt til.

Helt sentralt i så måte er det å være levende bilder som gjenspeiler Mesteren selv, både gjennom levende fellesskap i lokalmiljøet og på samfunnets og medienes torg.

Hermund Haaland

daglig leder i tankesmien Skaperkraft

Les også
Indremisjonen søker utålmodige misjonærerIndremisjonsforbundets generalforsamling
Les også
Har vi mistet varmen?
Les også
Om å spise med syndereEspen Ottosen
Les også
Ruster seg for vekkelseMaran Atas landsstevne
Les også
100 millioner bibelnedlastinger