Hva kjennetegner homofilt samliv?

Spørs­må­let er re­le­vant foran Kirke­møtet der de­le­ga­te­ne enten vil av­vise li­tur­gi for ho­mo­fil vig­sel eller sette i gang pro­ses­sen som leder til at sam­kjøn­ne­de skal kunne få en vel­sig­nel­se eller et vig­sels­ri­tua­le med en kir­ke­lig ramme.

In­ter­es­sen for te­ma­et ble vek­ket da jeg kom over en stor ame­ri­kansk un­der­sø­kel­se fra Ca­li­for­nia der halv­par­ten av de mann­li­ge ho­mo­fi­le pa­re­ne som del­tok for­tal­te at de levde i åpne sek­su­el­le for­hold: De hadde sex med andre enn part­ne­ren, med part­ne­rens viten.

- Av­ta­le­ne blir byg­get like inn i ram­men av ek­te­skaps­in­stisu­sjo­nen, sier den ho­mo­fi­le jour­na­lis­ten Ste­ven W. Thras­her, som har skre­vet om emnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan tal­le­ne sies å være re­pre­sen­ta­ti­ve også for ho­mo­filt sam­liv i Norge?

Det viste seg å være vans­ke­li­ge­re sagt enn gjort å få et en­kelt svar på det. Ingen har nem­lig gjen­nom­ført en slik un­der­sø­kel­se i lan­det vårt.

Leder i LLH, Lands­for­enin­gen for les­bis­ke, ho­mo­fi­le og trans­per­soner, Bård Nylund sier til Dagen at han ikke tror sek­su­al­va­ner er det mest pre­kæ­re for hans or­ga­ni­sa­sjon å vite noe om. Forsk­nings­or­ga­ni­sa­sjo­ner har hel­ler ikke tatt for seg te­ma­et.

Der­med valg­te jeg å ta kon­takt med to menn som har vært ak­ti­ve in­nen­for de ho­mo­fi­les or­ga­ni­sa­sjo­ner, både krist­ne og po­li­tis­ke. De har begge en stor kon­takt­fla­te og god kjenn­skap til ho­mo­fi­le mil­jø­er.

Pet­ter Møl­ler for­tel­ler at han selv lever i et åpent sek­su­elt for­hold.

Gard Realf Sand­a­ker-Ni­el­sen er i en mono­gam re­la­sjon.

Vi gir også våre le­se­re et møte med Bjørn Helge Sand­vei sine tan­ker. I nes­ten hele sitt yr­kes­ak­ti­ve liv har han ar­bei­det med gresk språk og kul­tur ved Me­nig­hets­fa­kul­te­tet. Han har også stått frem som ho­mo­fil som har valgt å leve i sø­li­bat.

Å inn­føre li­tur­gi for like­kjøn­ne­de par mang­ler etter hans skjønn bi­belsk grunn­lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Følger i Paulus sine fotspor
Les også
Homofilt samliv: monogami eller åpne seksuelle forhold?Homofile forhold