BISKOPER: Om det er grunn til å beskylde biskopene for unnfallenhet, får andre vurdere. Det jeg kan si, er at situasjonen for kristne i Midtøsten er meget alvorlig. Den kristne kirke er utrydningstruet, skriver Hans Aage Gravaas. På bildet ser vi biskopene (fra høyre) Sommerfeldt, Byfuglien og Nordhaug.

Unnfalne biskoper?

Jeg snakket med en kirkeleder i Midtøsten for noen dager siden. Jeg spør: «Er det slik at vi stigmatiserer dere og gjør deres situasjon verre ved å omtale dere som forfulgte?» Han svarer: «Hvorfor skulle du gjøre noe annet enn å si sannheten? Vi blir forfulgt!»

Forfatter og journalist Lars Akerhaug kritiserer norske biskoper. I en artikkel i VG (22/10) anklager han dem og flere andre for å stort sett være tause mens Midtøstens kristne slaktes ned. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk støtter kritikken (lederartikkel 25/10) og spør:

«Når så vi sist våre biskoper i de store mediene med et solidaritetsutspill overfor våre brødre og søstre som lider i den muslimske verden? Det kan vi faktisk ikke huske.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskop Atle Sommerfeldt tar til motmæle mot kritikken i en artikkel i Dagen (1/11). Jeg skal la herrene Akerhaug, Selbekk og Sommerfeldt få debattere i fred, men er blitt utfordret på å kommentere følgende i Sommerfeldts innlegg:

«Den norske kirke arbeider også i denne saken gjennom organisasjoner med spesialiserte mandater. Den norske kirkes biskoper sitter med i styringsorganene til de viktigste operative organisasjonene som er Kirkens Nødhjelp, Det norske Bibelselskap, Stefanusalliansen».

Noen observante lesere spør meg om det virkelig er slik at biskopene har sete i Stefanusalliansens styringsorganer. Jeg forstår at Sommerfeldts kommentar krever presisering. Sannheten er at verken Bispemøtet eller biskoper i Den norske kirke har vedtektsfestet sete i vårt styre. Det har heller ikke ledere for andre kirkesamfunn eller kristne organisasjoner.

Stefanusalliansen er en selvstendig økumenisk organisasjon som henter støtte fra ulike enkeltpersoner og grupper i kirkelandsskapet, som ønsker å engasjere seg for de forfulgtes sak; med basis i Bibelen, de oldkirkelige symboler og den evangelikale Lausannepakten. Om det ikke er noen direkte link til norske biskoper, slik som Sommerfeldts innlegg kan jeg inntrykk av, har det riktig nok i vårt snart femtiårige historie vært flere biskoper som har vært valgt inn i vårt styre eller representantskap. I de enkelte tilfelle er de blitt valgt som enkeltpersoner og ikke med mandat fra Den Norske kirke som sådan eller som biskoper fra sitt bispedømme.

Jeg snakket med en kirkeleder i Midtøsten for noen dager siden. Jeg spør: «Er det slik at vi stigmatiserer dere og gjør deres situasjon verre ved å omtale dere som forfulgte?» Han svarer: «Hvorfor skulle du gjøre noe annet enn å si sannheten? Vi blir forfulgt!»

Bli med i debatten!

For å kunne kommentere artikler på DagensDebatt.no - og for å kunne starte nye debatter, må du må være registrert - og innlogget - på Facebook

I tillegg må du registere deg som bruker av DagensDebatt.no. Trykk på «registrer deg» øverst til høyre på denne siden.

Her finner du de enkle debattreglene våre.

-----

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

-----

Ukentlig nyhetsbrev: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

Les også
De tause biskopene
Les også
Utdrivelsen av kristne fra Midtøsten
Les også
Forfølgelse av kristne i Tyrkia
Les også
Misjon midt i flyktningstrømmen