BRIDGEBUILDER: Ungdom fra Midtøsten og Norge samlet til BridgeBuilders i Rogaland i august i fjor. Foran er arabiske Yara Borbara (til vens tre) og jødiske Dana Miller.

Ungdom som brenner for misjon i Israel

Ungdomsbevegelsen i Israelsmisjonen satser på 750 medlemmer innen 2020, og vil sende 100 unge til Israel hvert år.

– På vårt første landsmøte i høst vedtok vi vårt manifest, som tydelig sier hva vi vil være i årene som kommer. Vi har en konkret handlingsplan for videre utvikling, forteller Håvard Maurstad til Dagen.

Han er leder for return2sender, som tidligere het DNI Ung. De endret navn i 2006, og har i dag 330 medlemmer, hvorav omkring halvparten betalte kontingent i fjor. For å få kontakt med nye satser return2sender på å ha stands på ulike ungdomsfestivaler og dessuten litt skolebesøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidløst og fengende

Maurstad forteller at de valgte nytt navn fordi det forrige ble veldig snevert, og kommuniserte dårlig med dem som aldri har hørt om Den Norske Israelsmisjon før.

– Vi synes at return2sender er et tidløst og fengende navn, som får fram vårt formål på en glimrende måte: «Tilbake til avsender». Det betyr at vi vil gi det beste vi har fått – evangeliet om Jesus – tilbake til det folket vi fikk det fra, og som vår frelser var en del av, sier Maurstad.

Han legger til at navnet har også en dobbel betydning, for deres engasjement starter hos Han som sender dem.

– Vi må stadig søke tilbake til Jesus, understreker lederen.

Mål innen 2020

På landsmøtet ble det formulert en rekke målsettinger fram til 2020 – se egen sak.

– Vi har noen mål som er litt hårete, og det er nok ikke alle som er like realistiske. Men å sende ungdommer ut på lengre og kortere misjonsturer er det viktigste vi gjør. Det er i møte med mennesker enten i Israel eller Øst-Europa at engasjementet for misjon blir skapt. Det skjer spennende saker blant det jødiske folk i dag, understreker Håvard Maurstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Misjon

Han viser til at det er tre konkrete ting de unge i return2sender lengter etter, og det er ikke minst misjon.

– Det er så mange meninger om Israel og det jødiske folk. Vi ønsker å være krystallklare på at Jesus vil at alle mennesker skulle høre evangeliet, inkludert det folket Han kom til først. I dag søker mange jøder etter sannhet. Vi vil være med på Guds aksjon og støtte de messianske jødene i å gi sine landsmenn det glade budskapet om at Jesus er Messias, sier Maurstad.

Røtter

Et annet viktig stikkord er røtter, fordi troen har et utgangspunkt. Det er ikke løsrevet fra jødiske folks fortelling.

– Vår Bibel kom fra jødene, og vi står i takknemlighetsgjeld til dem. Vi ser også at vi er en del av Guds historie. Derfor vil vi fortelle historien, og minne hverandre om hvilke solide røtter troen vår springer ut ifra, påpeker han.

Enhet

Lederen i return2sender minner også om enhet, fordi aller er ett i troen på Jesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke minst i møte med våre søsken i det konfliktfylte Midtøsten er det veldig viktig. Det er Jesu bønn og lengsel at vi skal være ett. Vår identitet i Kristus stikker dypere enn vår nasjonalitet. Derfor arbeider vi for at Jesus-troende jøder og kristne palestinere kan møtes på tvers av politiske, etniske, geografiske og kulturelle skillelinjer, sier han.

BridgeBuilders

Da volden eskalerte i Israel etter at den andre intifada brøt ut i 2000, vokste det fram et ønske hos Den Norske Israelsmisjon om å bidra til fellesskap og enhet mellom troende på begge sider av konflikten.

– Derfor tok Israelsmisjonen i 2003 kontakt med Musalaha, som er en forsoningsorganisasjon i Jerusalem. I samarbeid med dem ble det arrangert et pilotprosjekt av BridgeBuilders i 2006/7. Vi så raskt at dette var noe vi ville fortsette med, forteller Håvard Maurstad.

Prosjektet samler ti norske ungdommer sammen med ti jesus-troende jøder og ti kristne palestinere, som møtes både i Norge og i Midtøsten.

Gode erfaringer

– Hvilke erfaringer har dere gjort med BridgeBuilders?

– Mange deltakere har fått nye venner og varige relasjoner. En av jødene som deltok i 2012, ble godt kjent med en araber. Nå snakker de sammen hver uke, og den jødiske gutten har lært seg arabisk. Vi har også sett at noen grupper får ekstra god kjemi, og tar egne initiativ til sosiale samlinger på tvers av skillelinjene, svarer Maurstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger til at det er sårt for noen jøder som får venner på palestinsk side, men som ikke har lov til å besøke hverandres hjemsted. Heldigvis finnes det noen møteplasser der begge kan komme.

Tenne norsk ungdom

– Hvordan skal dere tenne norsk ungdom for misjon blant jøder?

– Vi skal selvfølgelig ikke undervurdere forkynnelse, og det bibelske mandatet vi har fått til å dele Jesus med det jødiske folk. Det må ligge i bunn. Men dagens unge er en generasjon som foretrekker erfaringer. Vi ser at tidligere volontører, teamdeltakere og de som er med i BridgeBuilders er de som ønsker å engasjere seg, sier lederen for return2sender.

return2sender

Ungdomsbevegelsen til Den Norske Israelsmisjon med xxx medlemmer

De ønsker at unge skal ta del i misjonsoppdraget for det jødiske folk

Arrangerte sitt første landsmøte sist høst, og har klare mål innen 2020

Les også
Lederskifter i Kristen-Norge
Les også
– La de unge få bestemme
Les også
Misjonærutdanning legges på isGå Ut Senteret
Les også
Hvorfor vokser pinsevennene så raskt?
Les også
Tilbakegang for misjonsbladeneAbonnementstall på misjonsblad
Les også
UiO overtar hele Grimerud gård i 2015Grimerud gård