«The Princess and the Shaman» heter arrangementet der prinsesse Märtha Louise samtaler med sjamanen Durek i St. Petrikirken i Stavanger.

Sjamanen og sjarlatanen

En prinsessetittel er det som skal til for å gjøre døren høy og porten vid inn i Den norske kirke. Til og med for en sjaman.

Den rojale auraen er ikke som andre auraer. For denne typen energiutstråling er vanskelig å stå imot for noen og enhver. I mer enn ett tiår har prinsesse Märtha Louise kunnet surfe gjennom det hjemlige nyreligiøse landskapet, båret frem på bølgen av oppmerksomhet som hennes tilknytning til kongehuset automatisk gir.

Dette er et marked fullt av sjarlataner. Men ingen andre av dem har en prinsessetittel. Det er det kun Märtha Louise som har. Og hun vet godt hvordan hun skal profitere på den.

Det var tilbake i 2007 at et da smått sjokkert Norge for alvor innså at vi har en prinsesse som både er tilhenger og utøver av New Age. I juli det året lanserte Märtha Louise sin omstridte engleskole, oppkalt etter en av de viktigste fruktbarhets- og kjærlighetsgudinnene fra førkristen tid.

Siden den gang har det norske folk nærmest blitt vant til at vi har en prinsesse som kommuniserer med hester, engler og ånder. Som tror på chakraer og krystaller. Som holder kurs i reading og healing.

En smule oppstandelse ble det likevel da Märtha Louise i 2010 opplyste at hun også når som helst kan opprette kontakt med de døde. Men dette tilløpet til spetakkel rundt prinsessens spiritisme la seg ganske fort, det også.

Folk flest lar seg rett og slett ikke sjokkere lenger av at et medlem av den kongelige familie beveger seg stadig dypere inn i okkultismens verden. For å si det med forfatter og Märtha-kritiker Torgrim Eggen: «Vi har blitt numne. Våset er fullstendig mainstream.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik sett var det heller ingen stor overraskelse da prinsessen forleden stilte opp hos Fredrik Skavlan sammen med en amerikansk sjaman, som hun nå skal dra på turné med.

Shaman Durek som han kaller seg, kan beskues på youtube-videoer der han blant annet maner ånder inn i mennesker gjennom munnen eller slår på sin runebomme mens han snakker utdødde språk i en slags tungetalelignende seanse.

Selv om opinionen har sluttet å la seg opprøre, er det likevel ikke noen automatikk i at kirkedørene skal slås på vidt gap for det nyåndelige roadshowet som prinsessen og sjamanen snart skal legge ut på. Men selv om den amerikanske sjamanen ikke kan utføre mirakler, så kan tydeligvis prinsessetittelen det.

Det siste offeret for denne typen høyt diskutable kongelige påvirkningskraft er nemlig Stavangers nye biskop Anne Lise Ådnøy. Hun har godkjent at St. Petri kirke skal leies til dette formålet. For den overnaturlig billige prisen av kun kroner 595,- kan hvem som helst få adgang til kirken for å lytte til sjamanen og sjarlatanen når de to kommer dit den 20. mai.

Vi synes Stavanger-biskopen viser en nærmest utenomjordisk naivitet når hun overfor Dagen karakteriserer denne virksomheten som «selvutvikling». En slik uttalelse avslører en mangel på åndelig gangsyn langt over det nivået man må kunne forvente av en kristen leder.

Rett etter påske skal menighetsrådet i St. Petri kirke behandle en klage på utleievedtaket. Kanskje er de mer klarsynte enn sin egen biskop? Eller er den forførende kraften i prinsessestatusen fortsatt for sterk? Vi frykter dessverre det siste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ber om at sjaman- og prinsessebesøk blir avlystTurné
Les også
– Dette er selvutvikling
Les også
Åpner kirken for sjaman