FULL INNSATS: Det er full innsats når fotballspillere fra ulike nasjoner barker sammen i gymsalen til pinsemenigheten Klippen på Jørpeland.

Populært med asylKRIK for innvandrere

Hver mandag samles unge asylanter til harde taklinger og godt fellesskap i gymsalen til pinsemenigheten Klippen på Jørpeland.

Det er stor aktivitet i den romslige gymsalen, og asylantene koser seg. I kveld er flokken delt inn i seks lag, som alle består av fire gutter – og det er ingen ting i veien med innsatsviljen!

Frykt for innvandrere

– Jeg hadde tidligere frykt for innvandrere, og det er kanskje litt ironi fra Guds side at jeg ble så engasjert for asylanter, forteller Andres Jøssang til Dagen. Han er initiativtager til det som kalles asylKRIK på Jørpeland i Ryfylke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FOTBALLGLADE: En del av de fotballglade asylantene som møtte opp til asylKRIK en mandag i oktober.

Jøssang og kona er med i et kristent fellesskap som heter Strand huskirke. Det hele begynte da de var med på et misjonalt kurs, som handlet om å gå ut for å bygge nye fellesskap utenfor menigheten.

LES: – Stort behov for slike grupper

Et bibelvers ble spesielt aktuelt: «Alt dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg» (Matt 25,40).

– Da dukket tanken opp om å ta godt imot våre nye landsmenn. Vi spurte oss om hvem som var Guds minste i vårt nærmiljø, og fant ut at dette var blant annet asylsøkere som kom til vårt område, forteller Jøssang.

Aktiv fotballspiller

Selv har han vært aktiv fotballspiller, og blant annet spilt på det lokale laget Staal i 3. divisjon. Derfor ble det aktuelt for ham å satse på fotball. Andres var svært glad og takknemlig da pinsemenigheten Klippen stilte sin gymsal gratis til disposisjon for det nye tiltaket.

I mai 2012 ble asylKRIK etablert på Jørpeland. I forkant hadde asylmottaket i bygda sendt ut sms til sine beboere for å orientere om det nye tiltaket. I tillegg kom det også noen asylanter som bor fast i området.

– Vi vet at mange av asylantene har flyktet fra vonde opplevelser, og de føler seg nok ikke veldig velkomne til Norge. Derfor hadde vi lyst til på frivillig basis å ta godt imot dem. Fotball og vafler var gode middel til å bli nærmere kjent med dem, forteller Andres Jøssang.

Positivt miljø

En av de som har vært med på asylKRIK helt fra starten er Thomas Mahari (32) fra Eritrea.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er positivt å være med i dette miljøet, og jeg har fått nye venner her, forteller han.

Thomas Mahari kom til Norge for fem år siden, og fikk opphold i Norge i 2011.

– Jeg var kristen da jeg kom til Norge, og begynte med bibelstudier på Klippen. Så ble jeg med å spille fotball, for det liker jeg, smiler Thomas Mahari.

VELKOMNE: – Her kan guttene føle seg velkomne, og det ­handler om å bry seg, forteller Andres Jøssang (til venstre) og Eivind Strøm.

Han forteller at flesteparten av deltagerne kommer fra Eritrea.

– Jeg gleder meg til samlingene, og kommer hit hver gang så sant jeg har anledning. Det er stadig noen nye som dukker opp på fotballbanen, sier Mahari, som nå har fått seg jobb på et møbellager.

Godt fornøyd

Kibrom Mogos Isaias (27) kommer også fra Eritrea, og har vært i Norge i snart halvannet år. Han bor på mottaket på Jørpeland, der det er omkring 180 asylanter.

– Jeg er godt fornøyd med opplegget her, og gleder meg til mandagskveldene da jeg kan spille fotball. Her kan jeg prate med andre og få nye venner.

LES OGSÅ: Salmedugnad for flyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men jeg skulle ønske at det var flere etnisk norske ungdommer her, forteller Kibrom.

Han har også vært innom en nattkafé som drives på bedehuset i bygda, og syntes det var fint å være der.

Et savn

Tilstrømningen til asylKRIK har til tider vært veldig stor, og rekorden er omkring 65 fremmøtte på en kveld.

– Men det er en stor utfordring å få med etnisk norske ungdommer på dette tiltaket. Det er et savn, og vi etterlyser unge nordmenn til å bli med å spille fotball, understreker Andres Jøssang.

– Hvorfor kaller dere dette tiltaket asylKRIK?

– Jeg var på besøk hos Kristen Idrettskontakt (KRIK) i Hemsedal, og der hadde de en aktiv gruppe for muslimske kvinner. Derfor bruker vi dette som et «klengenavn», fordi vi ikke har riktig aldersgruppe til å bli medlemmer i KRIK. Men dette er en fantastisk organisasjon, og vi bruker navnet til ære for dem, svarer Andres.

Slappe av

– Hva ønsker dere å gi de unge asylantene?

– Vi vil gi dem en plass der de kan være sammen med oss. Et slikt sosialt tilbud betyr enormt mye for dem. Her kan guttene føle seg velkomne, og de kan slappe av. Fotball er med og knytter relasjoner, og man kan glede seg sammen med andre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det gjelder åndelig innhold, så legger lederen hver samling fram for Herren i bønn.

– Jeg håper at det i samtale kan være naturlig å fortelle noen om hvem Jesus er. Mitt ønske er at tiltaket kan være en inngangsport til relasjon, som igjen kan føre noen til å bli kjent med Jesus, sier initiativtageren.

Han tilføyer at det er både muslimer og kristne som kommer på samlingene, og noen finner også veien til ulike samlinger på Klippen og på bedehuset i bygda.

– Vi ser også at guttene knytter vennskap utenfor asylKRIK, og oftest er det med andre som kommer fra samme land, forteller Andres Jøssang.

Overtar ledelsen

Han har nå gitt stafettpinnen videre til Eivind Strøm, som overtar ledelsen for asylKRIK.

– Det har vært givende for meg å være med på dette tiltaket. Her har jeg fått nye venner som viser gode holdninger. De er svært kontaktsøkende, så her handler det om å bry seg, forteller Strøm.

Han legger ikke skjul på at det er en flott gjeng å være sammen med.

– De har opplevd ulike skjebner i livet, men på fotballbanen er de likeverdige som mennesker. Mange lengter etter kontakt med etniske norske ungdommer, forteller Eivind Strøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

AsylKRIK

Samlinger hver mandag fra kl. 19 til 21 i gymsalen til Klippen på Jørpeland

Rekorden er over 60 frammøtte, men vanligvis kommer mellom 20 og 30 asylanter

Disse nasjonene har vært representert: Afghanistan, Djibouti, Egypt, Eritrea, Etiopia, India, Irak, Iran, Kirgisistan, Kongo, Libya, Mali, Mauritania, Somalia, Sudan, Syria, Tanzania og Tyrkia

Les også
Pionér, fredsmekler og medmenneskeKarl Fredrik Kittilsen
Les også
48.000 migranter til Hellas på fem dager
Les også
Norske islamister oppsøker asylmottak
Les også
Vil gjøre Stavanger til beste flyktning-by
Les også
Salmedugnad for flyktningerSvelvik