ALLE:– Vi snakker om å være medmenneske på de ulike arenaene vi lever. Det kan alle gjøre, sier pastor Martin Cave.

Vil gjøre Stavanger til beste flyktning-by

Over 100 mennesker fra IMI Kirken, Intro og Den norske kirke i Stavanger er klare til innsats for flyktningene. Internasjonal leder, Terje Høyland, mener at Stavanger bør bli den beste byen å være flyktning i.

På gudstjenesten i IMI Kirken første søndag i september ble det gitt 250.000 i kollekt. Gaven skulle gå til Stavanger kommune, og var øremerket arbeidet blant de syriske flyktningene som er ventet til byen.

LES: Salmedugnad for flyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På den samme gudstjenesten ble menighetens medlemmer utfordret til å åpne hjemmene sine i en overgangsordning for syriske flyktninger, og melde seg som fadderfamilier.

Unik mulighet

– Ansvaret for flyktningene kan ikke overlates til noen få. Dette er et ansvar vi som menighet har i full bredde, sier pastor Martin Cave til Dagen.

Rundt 100 fra IMI har stilt seg til disposisjon, og Cave er sikker på at flere vil ta utfordringen.

Han viser til en undersøkelse som sammenlignet 60 byer i Europa. Stavanger kom godt ut på skole, utdanning og sosiale tilbud, men skåret lavt på relasjon, og på det å etablere kontakt med nye.

– Her har vi som kirke en unik mulighet til å bidra, mener Cave. – Vi snakker om å være medmenneske på de ulike arenaene vi lever, og det kan alle gjøre. For å hjelpe folk i gang, gir vi en innføring og verktøy til å knytte kontakt med flyktninger, med utgangspunkt i hva de har av naturlige forutsetninger.

Inspirasjonsmøte

Mandag kveld samler menigheten alle de frivillige til et inspirasjonsmøte. Det skal handle om praktiske muligheter i engasjementet for flyktninger. «Møtet er for deg som er nysgjerrig og du som allerede er påmeldt. Vi kan ikke bli for mange», står det. Dit kommer folk fra kommunen som vil fortelle om praktiske muligheter og store behov.

LEDER: På flukt fra Afrikas Nord-Korea

I et intervju med nrk.no sier Terje Høyland at det de ser av engasjement i Stavanger gjør at de kan etablere en visjon om at hver flyktning skal få en fadder. «Det betyr 500 personer i første omgang, kanskje vi må fylle på med 150 hvert år. Det er mulig når vi ser det engasjementet som vi har i idrettslag, Røde Kors, nabolag, kommunen osv,» sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hyppig relasjon

Martin Cave understreker at det er viktig for dem å ha en hyppig relasjon med de flyktningene de knytter kontakt med på mange ulike områder.

– Vi snakker om en sosialisering på alle plan, understreker han.

I september gikk flere i lederskapet i IMI ut og sa at de ville åpne hjemmet sitt for flyktninger. Cave har stor tro på at lederskapet går foran og modellerer. Han tror at der fins tusenvis av kristne over hele landet som ønsker å være en del av bevegelsen, men at de er usikre på hva de skal gjøre.

– Men hvis de ser menigheter og ledere som aktivt gjør noe, da vil de følge etter. Mennesker sier ikke nei til å bety en forskjell, men de må få hjelp til å kjenne at det er klokt, og de må de verktøyene de trenger.

Les også
På flukt fra Afrikas Nord-Korea
Les også
– Håper orkanen bare har skremt oss
Les også
Vil skille kristne og muslimer på asylmottak
Les også
– Flyktninger kan koste Norge 750 milliarder kroner
Les også
UDI: – Et skille på religion er ikke noe tema