GOODWILL: Sammen gjør deltagere og artister det mulig å gjennomføre festivalen med en god porsjon goodwill. Dette bildet er fra SÅ-festivalen i 2012. FOTO: Marianne Michelsen

På denne festivalen må alle bidra

Deltagerne blir spurt idet de ­kommer inn døren om å hjelpe til med matlaging eller søppelplukking.

Bare noen få artister og talere får honorar. Det dekker stort sett bare transporten til Gran ved Hadeland, der SÅ-festivalen arrangeres. PR-ansvarlig for SÅ-2014, Erik Alexander Ravnås Aarmo, forteller at å vurdere hvem som skal få honorar er vanskelig. Blant annet fordi musikerne er profesjonelle, og sommeren er høysesong for musikere.

– Man blir ikke rik av å tale eller spille på SÅ. Det å spørre noen om å spille gratis sitter langt inne. De er jo venner som lever av det, sier Aarmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel kommer det mange profilerte artister og talere til den lille festivalen, som arrangeres for andre gang, av Sub Church i Oslo. Blant annet Maria Solheim, Extol, Mark Scandrette og Stighult. Norsk kulturråd er SÅ-festivalens eneste økonomiske bidragsyter. Men dugnadsånden er stor på det alternative stevnet. Aarmo forteller at det er ingen tvang for deltagerne å bidra på dugnad. Men alle blir spurt når de kommer inn på festivalområdet om de kunne tenke seg å hjelpe til.

– Vi skulle gjerne gitt penger hvis vi hadde hatt det. Men vår festival er basert på goodwill, sier Aarmo.

God dugnadsånd

Aarmo, som også er lærer på Kristelig Gymnasium i Oslo, mener at visjonen er å skape samhold.

– Vi har erfart at fellesinnsats er sosialt og knytter bånd, som deltagerne tar med seg videre. Det skaper også eierskap til festivalen. Å knytte nye kontakter er en del av visjonen vår, sier Aarmo.

Tross at dette kanskje er en av Norges minste festivaler, mener Aarmo at de er proffe til å være såpass små. Det krever mye ekstra ressurser, som de får gjennom en positiv dugnadsånd.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at dugnad faktisk er veldig hyggelig, selv om man kanskje må plukke søppel, sier Aarmo.

Hvorfor SÅ?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en annerledes festival, både i form av musikk og kunst. Men likevel har vi elementer man finner både på leir og stevne, sier PR-ansvarlig.

Han forteller at grunnen til at mennesker velger å komme til SÅ er at de har enkelte talerstemmer som er litt annerledes. Og at dette er stedet der alternative perspektiver kommer frem, men likevel ikke er veldig snevert.

– En av hovedsatsingene våre er kunst, med både kunstutstillinger, graffiti, håndarbeidskunstnere og workshop.

Praktisk kristendom

En av talerne og seminarholderne under årets arrangement er amerikanske Mark Scandrette. Han har i likhet med flere profilerte norske predikanter utdannet seg ved Fuller University i USA. At de valgte Scandrette som taler for festivalen betyr ikke at norske predikanter ikke er vel så gode, ifølge Aarmo.

– Det er masse gode predikanter i Norge. Men vi tror at det kommer en tid da mange etterlyser en praktisk kristendom. Og det er det Mark er så god på, sier Aarmo.

Scandrette er grunnlegger av fellesskapet «ReImagine» i San Francisco. Dette miljøet jobber med å smelte sammen åndelig vekst, fellesskap, kunst og sosial aktivisme. Og deltagerne integreres i læren om å ta Jesus inn i alle aspekter av livet.

– ReImagine er sterkt knyttet opp mot praksis. Dette er noe vi vil fokusere på under SÅ-festivalen, sier Aarmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stian Kilde Aarebrot var en del av fellesskapet i ReImagine i 2008 og 2009. I dag er han prest og daglig leder for Substans, som er Norges svar på ReImagine, ifølge Aarmo. Og siden Aarebrot er med å arrangere SÅ var det naturlig å invitere Scandrette til festivalen. Amerikaneren skal både holde tale og to seminarer, blant annet om kreativitetens teologi.

– Scandrette har en litt annen teologisk vinkling enn mange andre predikanter. Han fokuserer på å øve seg på å forandre livet. Dette er en veldig overkommelig metode for mange, og mange ønsker å lytte til hva han har å si, sier Aarmo.

Annethvert år

Ettersom festivalen er basert på frivillige bestemte arrangørene seg tidlig for å bare ha stevne annethvert år.

– Særlig i Sub Church, der mange av deltagerne er tilknyttet, krevde det veldig mye ressurser. Vi ser at det er behov for et friår for menneskene som bidrar, sier Aarmo.

Han forteller at da Sub Church i sin tid arrangerte Disiple Punks-festivalen tærte det veldig på et ­lite miljø, siden det med tiden ble et veldig stort arrangement.

Sjekk ut stevneguiden.no for å se hvilke stevner og arrangementer som skjer i sommer.

Sub Church

Sub Church er et tverrkirkelig kristent felleskap som holder til i Oslo sentrum.

SÅ-festivalen arrangeres av folk i og utenfor miljøet i Sub Church

Menigheten har rundt 120 medlemmer. Mange fler er tilknyttet menigheten

Fra 1996 til 2002 arrangerte Sub Church, Disiple Punks-festivalen

Menigheten har rundt 120 medlemmer. Mange fler er tilknyttet menigheten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
En festival vil bli større, en vil bli litt mindre
Les også
Penger har blitt viktigere enn tid
Les også
Nicky Cruz’ knivskarpe budskapNicky Cruz
Les også
– En utfordring å skape et inkluderende miljøVisjon 2014
Les også
Ny start i livet