50+: Magny Tekse er engasjert i 50+arbeidet til Ungdom i Oppdrag. – Jeg tror vår generasjon har blitt så glad i penger og materielle gode, slik at vi ikke prioriterer tid til å være til stede for de yngre generasjonene, sier hun. Her med barnebarnet Hans Elias.

Penger har blitt viktigere enn tid

Leder i Ten-Oase tror voksne ­diskvalifiserer seg fra rollen som forbilder og åndelige mødre og fedre.

– Jeg tror en god del voksne diskvalifiserer seg denne oppgaven, fordi de verken tror eller opplever at de har alt på plass i sitt eget liv. Det mener jeg er uheldig, sier Arne Pladsen.

Magny Tekse i familiearbeidet til Ungdom i oppdrag tror årsaken er en helt annen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange i min generasjon gidder rett og slett ikke å prioritere tid på å være til stede for de unge, hevder hun.

Hun ser et klart behov for åndelige mødre og fedre.

Hun viser til sine egne foreldre, der mange vokste opp med trang økonomi, rasjonerte og sydde til stadighet om klær.

– Min generasjon, som vokste opp i etterkrigstiden, har fått en helt annen holdning til penger og materielle goder, bemerker UiO-eren.

Tekse tror penger kan være et hinder for at mange voksne ikke strekker ut en hånd til de yngre generasjoner.

– Det er viktig ikke å skjære alle over en kam, men jeg tror at penger for mange, har blitt mye viktigere enn tid, sier hun.

Hun ønsker å se 50- og 60-åringer komme på banen og være til stede.

– Jeg tror en del tenker at dersom de skal engasjere seg, må de lede en bibelgruppe, men det er jo ikke slik. Kanskje er behovet en kopp kaffe og en samtale, en barnevakt eller bare det at noen ser en, reflekterer 62-åringen fra Sandnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samlivsbrudd

Hun har selv opplevd at unge mødre har takket henne etter en enkel samtale.

– Det er tankevekkende hvor mye en samtale med en eldre person som man ikke engang kjenner, kan bety. Dersom man ikke er til stede i generasjonene under, eller over, for den saks skyld, tror jeg man mister noe av velsignelsen som er i generasjonen, sier hun.

Tekse ser at skilsmissestatistikken blant unge par går opp, som følge av den eldre generasjonen har vært fraværende.

– Ikke at alle skilsmisser kan forklares slik, men så klart har det en sterk innvirkning. De eldre generasjonene vil prege de yngre på en positiv måte, bare de er til stede for dem, sier Magny Tekse i Ungdom i oppdrag.

Meningsfull seniortid

Tidligere i sommer skrev Dagen om et økt fokus på generasjoner under Oase, og nytt av året var program tilpasset for seniorene. Johan Edvard Grimstad, festivalsjef under Oase, peker på at det er en forskjell på det han kaller dagens besteforelder- og foreldergenerasjon.

– For første gang i verdenshistorien har vi en stort sett frisk generasjon med statlig betalt tid. Det er viktig å fortelle at disse ikke er tilsidesatt eller mindreverdig. De eldste har en viktig rollefunksjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grimstad bemerker at seniorene skal få nyte pensjonisttilværelsen, men at det ikke er motsetning mellom det å nyte hverdagen og å være aktiv som troende kristen.

– Disse har mulighet til å være fulltidsarbeidere for Guds rike, og da forstår jeg Gud rike også som full tilstedeværelse i denne verden. Jeg tror det er viktig å rive folk ut fra forståelsen av hva utgangen på et liv kan være, sier han.

Diskvalifiserer seg selv

Arne Pladsen tror en del foreldre diskvalifiserer seg fra rollen som åndelige mødre og fedre.

Han er for ung til å ha opplevd Jesus-bevegelsen på 70-tallet, men trekker likevel noen paralleller.

Pladsen oppfordrer foreldre og voksne til å gå inn som mødre og fedre, for å støtte og veilede de unge.

Foreldreløs generasjon

– Det var det man så skje i Jesus-bevegelsen. Man fikk en hel generasjon med unge troende kristne som opplevde at foreldregenerasjonen var fraværende. Nesten som en foreldreløs generasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror det handler om en hjerteholdning.

– Det er viktig å bygge bro over gapet mellom generasjonene. Dersom vi ønsker å bygge et Guds rike som varer, trenger vi i våre hjerter å hedre mor og far. Det er et bibelsk prinsipp.

Han peker på ansvaret til sin egen generasjon.

– Vi må anerkjenne at de som har gått foran oss, har forstått en del ting som vi unge ennå ikke har forstått. Da er det opp til oss å be om støtte, råd og veiledning, understreker Pladsen.

Samtidig understreker han at det er snakk om gjensidighet.

– Dersom foreldre ikke møter barna, er det ikke mye man kan gjøre, uten om å innta en hedrende holdning overfor foreldrene og samtidig bevare sitt eget hjerte.

Ambisjonsnivå

Han har ikke et fullgodt svar på hvordan unge mennesker i dag skal finne åndelige mødre og fedre, men mener unge kan overse de som allerede finnes i omgangskretsen. Han sier han har møtt mange som er på jakt etter superkristne åndelige foreldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det finnes alltid mennesker rundt en, for det handler ikke om å finne en superpredikant, men en som elsker deg og som er villig til å gå sammen med deg. Jeg tror en del unge har godt av å senke ambisjonsnivået, sier han.

Står under lederskap

I et intervju tirsdag, skrev Dagen om Andreas Fjellvang som har tilbrakt tre år på bibelskole i utlandet. Da han kom tilbake til Norge, gikk han inn som lærer ved Nordic School, i Levanger. Han forteller om viktigheten av gode forbilder og det å stå under lederskap.

– Jeg tror det er sunt å underordne seg lederskap. Da jeg kom hjem fra bibelskole i USA opplevde jeg å bli tatt imot som en sønn, selv om jeg er voksen. Det betyr så mye for meg med gode forbilder som står tett på meg og følger meg opp, forteller Fjellvang.

Les også
Konstruktiv selvkritikk
Les også
– En kamp å være ung og kristen i dagUfestivalen
Les også
Lev i nærkontakt med JesusVISJON 2014
Les også
– Ikke det viktigste å forkynne om IsraelTroen Bevis
Les også
– En utfordring å skape et inkluderende miljøVisjon 2014