ELSKER JOBBEN SIN: Jasmine Elliott (t.h.) og Hanne Reinertsen elsker å lage kaffe og synes det er et stort pluss at kaffebaren i Kristiansand betyr noe for misjon i Peru.

Norsk kvinne fikk kokain-bønder til å dyrke kaffebønner

Kaffen fra Peru importeres av en pinsemenighet i Kristiansand. De brenner den selv og selger den i egen kaffebar. Les den herlige historien som strekker seg langt, både geografisk og i tid.

Det er forholdsvis rolig i den hyggelige kaffebaren Con Amor i Kristiansand. Det er en alminnelig kaffebar med utvalg av rundstykker, kake og en rekke kaffesorter. Men historien bak den ferske kaffebaren er alt annet enn alminnelig. Den er et lite stykke eventyr.

Det hele begynte i 1971 da Filadelfia Kristiansand sendte ut 28 år gamle Liv Haug som misjonær til Peru. Her etablerte hun opp et imponerende misjonsarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til å forkynne om Jesus fikk hun bygget en bro som slo sammen to byer, hun ble ordfører i byen og ble utropt til kommandør i en peruansk orden.

I 2006 ble hun valgt til ordfører for en provins med 200.000 innbyggere. I Norge ble innsatsen hennes lagt merke til og i 2004 ble hun av Kong Harald tildelt «Ridder av første klasse av Den Kongelige Norske fortjenesteordenen».

Kaffe foran kokain

Men som mange andre misjonærer i Sør-Amerika møtte Liv Haug bønder som levde av å dyrke kokain. Hun fikk overtalt dem til å dyrke kaffe og kakaobønner i stedet. Men da måtte de få godt nok betalt.

I dag importerer Filadelfia Kristiansand kaffebønner fra disse bøndene, og de betaler dem mer enn det de ville fått ved å selge kokain.

Sammen med menighetens pastorer dro Anne Karin Krispinussen til Peru for å studere misjonsarbeidet og møte bøndene.

– Visjonen ble klar for oss. Vi skulle starte en kaffebar hjemme i Kristiansand basert på bønnene vi kjøpte av disse bøndene.

I begynnelsen kjøpte Con Amor bønnene ferdig brent. Nå brenner de kaffen i Norge, og det er Kristiansand kaffebrenneri som står bak brenningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Se kaffebønnenes lange reise fra Peru til Norge og Kristiansand i videovinduet øverst på siden.

Ti prosent til misjon

Krispinussen ble spurt av pastorene i menigheten om hun kunne tenke seg å bygge opp kaffebaren i Kristiansand. Hun takket ja til utfordringen, og i mai i fjor åpnet hun dørene.

– Jeg har gjort det meste fra grunnen av, sier Krispinussen, som er aktiv i menigheten Filadelfia på fritiden.

Kaffebaren, som ligger i en gågate med interiørbutikker og andre kafeer, kommer ikke bare ut fra misjonsarbeidet i Peru. Ti prosent av overskuddet i kaffebaren går tilbake til Peru. På den måten bidrar kaffebaren i Kristiansand til å gi bønder rettferdig arbeid og bistå misjonsarbeidet økonomisk.

Elsker jobben sin

Denne late ettermiddagen er det Jasmine Elliott og Hanne Reinertsen som styrer kafeen. Jasmine ser ut som om hun kommer fra Peru, men snakker flytende kristiansandsdialekt. Hun kom fra USA for syv år siden og har blitt værende i sørlandsbyen.

– Jeg elsker å jobbe her, sier Jasmine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Miljøet, vennene, menigheten og kaffe er fire gode grunner for at hun trives på jobb. Og derfor kunne hun egentlig ikke tenke seg å jobbe i en annen kaffebar.

– Alle som jobber her er menighetsfolk. Vi har Jesus til felles, vi er alle kristne. Det er den viktigste faktoren for miljøet. Og så synes jeg det er lettere å selge kaffe som går til en god sak. Det er økologisk og rettferdig handel. Det er en god følelse, sier Jasmine.

– Med på noe stort

For norskfødte Hanne Reinertsen handler det om det samme.

– Jeg jobber her mest fordi det er Filadelfia sin kaffebar og jeg går mye i miljøet. Det er veldig gøy med kaffe. Jeg er veldig glad i det. Så det er en god kombinasjon av å lage kaffe, noe jeg synes er gøy, og fellesskapet. Her er de beste folka å jobbe med. Dessuten er det veldig viktig å støtte rettferdig arbeid i Peru. Jeg føler jeg får være med på noe større. Det er utrolig bra, sier hun.

Større kaffetørst

Men selv om det er rolig i kaffebaren denne ettermiddagen kommer det nok til å bli mer hektisk på sikt. For om to år skal Con Amor flytte inn i Sørlandets største kongressenter Q42, som Filadelfia Kristiansand står bak.

– I Q42 vil det være mye trøkk mellom happeningene. Så da må vi jobbe annerledes enn vi gjør nå, sier daglig leder Krispinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Salget av kaffe vil gå opp fordi man kanskje må servere flere hundre deltakere i løpet av noen minutter. Det vil resultere i mer inntekter og mer penger til misjonsarbeidet i Peru.

Con Amor

Con Amor kaffebar er drevet av Filadelfia Kristiansand.

Kaffebaren kjøper bønner fra kaffebønder i Peru, som har kuttet ut å dyrke kokain til fordel for kaffe og kakao.

Det er ut fra misjonsarbeidet til menigheten at avtalen med bøndene har blitt til.

Ti prosent av overskuddet i kaffebaren går tilbake til misjonsarbeidet.

Con amor = med kjærlighet, på spansk.

Les også
Tror på et skred av nye misjonærerAlv Magnus