BIBEL: Donald Trump holder en bibel opp for fotografene utenfor St. John's Episcopal Church i Washington.

Når Bibelen blir en rekvisitt i Trumps sirkus

En uåpnet bibel i presidentens hånd hjelper ikke et USA i dyp krise.

Mens volden eksploderte i USAs storbyer besøkte Donald Trump mandag en kirke rett overfor Det hvite hus.

For å skape tilstrekkelig sikkerhet rundt presidentens korte spasertur måtte politiet rydde plassen for demonstranter ved bruk av tåregass. Vel fremme foran St. John's Episcopal Church holdt Trump en bibel i luften i en markering som har skapt store kontroverser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og det ikke bare hans politiske motstandere som reagerer, men også hans egne partifeller og USAs kristne. For eksempel kalte den republikanske senatoren Ben Sasse stuntet for «en fotoseanse som behandler Guds ord som en politisk rekvisitt».

Donald Trumps presidentskap har opphevet tyngdelovene i amerikansk politikk. Bare en eneste av Trumps utallige skandaler hadde vært nok til å totalkrasje karrieren til nesten hvilken som helst annen politiker.

For ingen andre ville overlevd den typen vulgær omtale av kvinner som Trump har bedrevet. Vanlige politikere ville ikke tålt avsløringer av forsøk på å presse utenlandske statsoverhoder til å spa frem ufordelaktige opplysninger om en utfordrer i den amerikanske valgkampen.

Ordinære politiske ledere ville ikke klart seg gjennom den typen angrep på mediene, både tradisjonelle og sosiale, som Trump har stått for.

For andre presidenter ville den åpenlyse narsissismen, den konstant nedlatende omtalen av alt og alle som går ham imot og den ekstremt splittende ordbruken for lengst blitt deres bane.

Men på Trump er det tilsynelatende ingen ting som biter. Han bare rister av seg rabalderet og går videre som om alt skulle være ved det normale.

Og muligens er det akkurat det det er. Normalt. Kanskje er skandaler den ordinære og ønskede tilstanden i Trumps verden?

Er han rett og slett en spekulant i spetakkel? Kan konstant furore faktisk være hans politiske vinneroppskrift?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var i hvert fall sånn han vant den forrige valgkampen. Ved å vakle fra det ene lurvelevenet til det andre og dermed la all politisk debatt handle om seg selv. Slik blir alle andre politikere nesten som statister å regne sammenlignet med sirkus Trump.

Fenomenet var tydelig i valgkampen i 2016, men er enda mer iøynefallende denne gangen. For mens Trump fortsetter å skape konstant politisk drama, sitter hans utfordrer Joe Biden for det meste i sin virussikre bunker og driver elektronisk valgkamp fra hjemmekontoret.

Det kunne muligens gått noenlunde bra med en så totalt uerfaren president som Donald Trump, hvis vi hadde unngått store innenlandske eller internasjonale kriser på hans vakt.

Men nå har vi fått begge deler. Og i møtet med en global pandemi og nasjonale opptøyer blir multimilliardærens livsfarlige politiske inkompetanse synlig for all verden.

Guds ord kan hjelpe både personer og nasjoner. Men ikke en lukket bibel som brukes nærmest som en talisman, en lykkebringer.

Nei, da må den leses og dens budskap om frelse, fred og forsoning mellom mennesker tas på alvor.

Les også
Krass kritikk mot Trump etter bibelstuntOpptøyer i USA
Les også
Trump kaller voldelige demonstrasjoner «terrorisme» og truer med hæren