Menn som ikke forstår kvinner

På 20-årsbryllupsdagen fikk Lisbeth Hjortland en blomsterkvast fra Esso. Det inspirerte henne til å skrive boken «Forstå din kvinne.»

«Denne boken er et hjertesukk fra din kvinne til deg. En oppskrift som kan forvandle henne til din beste venn, en trofast elsker du kan nå nye høyder med og en som gir deg det ditt hjerte begjærer. Hun blir ikke perfekt, men det er ikke du heller. Hun kan bli nærmere den dama du ønsker hun skal være.»

Strever med å forstå

Slik innleder Lisbeth boken hun har skrevet ikke bare til sin egen mann, men til alle menn som strever med å forstå ektefellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun og ektemannen Eirik hadde store utfordringer i samlivet i begynnelsen av ekteskapet, men takket væreUngdom i Oppdrag ogFamiliefokus fikk de det bedre sammen. I dag fungerer de som familierådgivere i regi av UiO.

– Vi har hatt samtaler med par siden 2003. Den største utfordringen for mange er at de ikke forstår hverandre fordi de er så ulike, sier Lisbeth.

Da hun og Eirik hadde vært gift i 20 år, hadde de det godt sammen. De kommuniserte godt og var flinke til å dyrke romantikken i forholdet. Likevel gjorde Eirik den fatale bommerten at han kjøpte det kona kaller en «kvast blomster fra Esso» på selve bryllupsdagen. Nå skal det sies at han noen dager i forveien hadde kommet hjem med en fantastisk blomsterbukett, så forventningene til selve dagen var svært høye, medgir Lisbeth.

En nedtur

Blomsterkvasten ble en nedtur, som resulterte i et par A4-ark om hvem hun er og hva hun ønsker. De ga hun til Eirik dagen etter.

Listen ble godt mottatt, og oppfølgingsspørsmålet fra ektemannen ga et godt utgangspunkt for å bli enda bedre kjent: «Hvorfor har du ikke sagt dette før?» ville han vite. Svaret han fikk var av en litt annen art: «Jeg har sagt det i 20 år, men du har ikke hørt etter...»

Eirik puttet arkene i lommen og leste dem flere ganger. De ga ham en ny forståelse av kona.

Lisbeth gledet seg over mottakelsen, og etter hvert fikk hun en tanke. Kunne det hun hadde skrevet være interessant for andre menn, og ikke bare for Eirik?

«Absolutt,» sa ektemannen, som mente at alle menn burde få en slik liste. Det ga henne idéen til å skrive bok. Manuset var ferdig i 2013. Hun testet det ut i møte med par de veiledet og med psykiaterHans Olav Tungesvik, som oppfordret henne til å gi ut boken. På baksiden har han skrevet en anbefaling der han skriver at boken er midt i blinken for de som trenger råd for å få forholdet til å fungere bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Positiv stemning hjemme

Boken har enkle, uttrykksfulle strektegninger. De har Hjortland malt selv.

– Det har tatt lang tid fordi jeg har vært syk. I 2011 fikk jeg diagnosen MS, men opplevde at jeg ble helbredet. I 2014 fikk jeg sykdommen på nytt. Det har vært år med mye smerte, forteller hun.

Hele tiden har det vært et mål for henne å fullføre ikke bare én bok, men to. «Forstå din mann» har blitt til i et samarbeid mellom henne og ektemannen. I dager med sykdom og smerte har det vært godt å arbeide kreativt, sier hun.

– Handler bøkene om kvinner og menn generelt, eller om deg og Eirik?

– Bøkene er generelle. Det var derfor vi testet dem ut på andre par og på psykiater Tungesvik. Vi hadde behov for å vite om dette var noe folk kunne kjenne seg igjen i. Det fikk vi bekreftet. En kvinne jeg lånte manus til merket en endring hos ektemannen etter at han hadde lest bøkene. Han var blitt merkbart mer positiv, mente hun. Selv er Lisbeth overbevist om at hvis man leser bøkene og følger rådene, så vil det bli en mer positiv stemning hjemme.

– Så du er ikke redd for at noen skal lese bøkene og si at dette ikke handler om meg?

– Det kan jo skje, men par som har testet manus sier at de kjenner seg godt igjen. Bak i boka har jeg lagt inn plass til notater, så folk kan skrive ned tanker de får underveis. Det kan igjen gi grunnlag for gode samtaler med ektefellen, tror hun.

«Fast food»

– Målet med bøkene er at folk skal få det bedre sammen. Grunnen til at Eirik og jeg har taklet min sykdom de siste årene på en så god måte, er at vi har det godt sammen. Vi har det gøy og ler mye. Vi prioriterer hverandre samtidig som vi holder på med hver våre ting. Eirik liker å sykle. Det er viktig at han får trent. Han har ikke bare en syk kone, men en hobby han elsker. Selv liker jeg å jobbe kreativt. Når jeg får holde på med det, beriker det også forholdet vi har sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bøkene er små, og det er ikke veldig mye tekst. Det tror Lisbeth er en fordel.

– Hvis man opplever at samlivet er krevende, orker man ikke sette seg ned og lese en tykk bok. Da trenger man kanskje litt «fast food» som gir matnyttige tips.

I begge bøkene har hun tatt med et kapittel om sex. Hun mener det er et tema det snakkes for lite om i kristne sammenhenger.

– Vi mangler god undervisning om sunn sex i ekteskapet. Jeg vet at mange opplever dette som et vanskelig tema, ikke minst på grunn av at sex er så pervertert i mediene, sier Lisbeth.