Illustrasjonsfoto: Countrygirl0/CC/Flickr

Korset - en kamp med slangen

Han ble lydig til døden, ja døden på korset (Fil 2:8)

En talende stein! Det kan man kalle Jellingesteinen i Danmark. Den ble reist av Harald Blåtann cirka år 980. Det er en stor granittblokk hvor en av sidene skildrer den korsfestede Kristus i kamp med den gamle slangen som er hogd ut på den tilstøtende siden.

Kristus skildres saktmodig og ydmyk. Skilt fra slangen er han likevel viklet inn i de båndene som slynger seg både om ham og djevelen. Danskekongens kunstnere har tydeligvis ønsket å betone at Jesu seier skjedde ved at han fornedret seg selv og gikk frivillig inn under våre kår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble lydig til døden, ja døden på korset (Fil 2:8). Han opplot ikke sin munn i protest. Men ved at han ble gjort til synd for oss, beseiret han djevelen og hans makter.

Kristus på korset er svaret på menneskets dypeste krise. Det forkynner Jellingesteinen for all ettertid med sin stillferdige tale.

Om dette ikke sto så klart for folk i Harald Blåtanns tid, finner vi det dess sterkere senere i dansk kirkehistorie: «Satan synd og død må rømme, hvem vil meg fordømme?»

Slik tolket den danske salmedikteren Brorson den saken som Jellingesteinen skildrer. Om du en gang skal feriere i Danmark, burde du avlegge Jellingestenen et besøk.

Trenger du mer åndelig påfyll?

Les også
Korset - både løve og lam
Les også
Korset INRI
Les også
Korsets langbjelke og tverrbjelke
Les også
Korset - forutsagt av Gud
Les også
Korset - til fastsatt tid